Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat, miercuri, la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina (NUC), că România sprijină avansarea Ucrainei pe parcursul euroatlantic. Totodată, ea a subliniat importanţa intensificării măsurilor de sprijin politic şi practic pentru Ucraina, în vederea consolidării rezilienţei instituţiilor din această ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luminiţa Odobescu a participat, miercuri, la sesiunea Consiliului NATO-Ucraina (NUC), care a încheiat reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO, desfăşurată la Bruxelles, în perioada 28-29 noiembrie.

Potrivit MAE, Odobescu a salutat prima reuniune NUC la nivelul miniştrilor de Externe aliaţi, de la lansarea formatului, şi a încurajat continuarea dialogului politic şi a interacţiunii susţinute, conform coordonatelor stabilite prin Planul de Acţiune NATO-Ucraina. Ea a reiterat sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor recunoscute la nivel internaţional, reafirmând dreptul suveran al Ucrainei de a decide asupra politicii sale externe şi de securitate. Şefa diplomaţiei române a condamnat în termenii cei mai fermi invazia militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei în Ucraina, reiterând faptul că aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional.

Totodată, ea a exprimat sprijinul României pentru avansarea Ucrainei pe parcursul euroatlantic, pe coordonatele decise la Summitul NATO de la Bucureşti din 2008, precum şi interesul ca Summitul aniversar de la Washington din 2024, să marcheze un pas înainte în relaţia Kievului cu NATO.

Ministrul Luminiţa Odobescu a subliniat şi importanţa intensificării măsurilor de sprijin politic şi practic pentru Ucraina, în vederea consolidării rezilienţei instituţiilor ucrainene. În context, a făcut referire la sprijinul multidimensional şi cuprinzător al României pentru Ucraina şi obiectivul de a continua pe această linie, atât timp cât va fi necesar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.