Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, au semnat joi, la Palatul Cotroceni, protocolul relansării Comisiei Mixte Prezidenţiale între cele două ţări, subiectele aflate pe agendă fiind canalul Bâstroe, un pod peste Tisa, dar şi patrularea comună a frontierei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am semnat astăzi un Protocol de relansare a Comisiei Mixte Prezidenţiale, urmare a celor agreate în cadrul vizitei pe care am efectuat-o la Kiev în cursul anului trecut. În acest context, vom putea să facem paşi înainte pentru soluţionarea unor dosare care se află de mult timp pe agenda bilaterală. Unul dintre acestea este canalul Bâstroe", a spus preşedintele Iohannis.

În timpul vizitei de la Bucureşti, partea ucraineană şi cea română vor semna alte două acorduri bilaterale privind transporturile militare şi patrularea în comun la frontiera de stat româno-ucraineană, au mai anunţat Iohannis şi Poroşenko. Potrivit preşedintelui Ucrainei, acordul privind patrularea comună va avea ca efecte imediate combaterea contrabandei şi migraţiei ilegale.

Cele două părţi au convenit şi deschiderea unor alte puncte de trecere a frontierei.

"Am discutat, totodată, de mai buna aplicare a Acordului de mic trafic de frontieră, de avansarea proiectelor de infrastructură şi de deschiderea de noi puncte de frontieră. Asemenea măsuri au un puternic impact asupra calităţii vieţii cetăţenilor din cele două ţări şi asupra întăririi legăturilor dintre aceştia. În acest sens, deschiderea cât mai rapidă a consulatului României de la Solotvino este foarte importantă", a spus şeful statului.

Iohannis şi Poroşenko au discutat şi despre proiectele comune transfrontaliere, în domenii precum economie, turism şi mediu, dar şi infrastructură. "În acest context, am evocat posibilitatea construirii podului de pe Tisa, Sighet - Solotvino", a explicat Iohannis.

România şi Ucraina vor intensifica şi cooperarea la nivel cultural şi educaţional. "Sperăm ca Institutul Cultural Român de la Kiev să înceapă să funcţioneze cât mai repede posibil, alături de filiala de la Cernăuţi", a precizat Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.