Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său francez, Francois Hollande, au afirmat, marţi, la Palatul Cotroceni, că România şi Franţa doresc să-şi intensifice colaborarea economică, unde pot fi aduse soluţii de "impulsionare", dar şi în privinţa apărării, educaţiei şi cercetării, între cele două ţări existând un "adevărat reflex" de cooperare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Putem spune că avem un parteneriat strategic aprofundat sau intensificat şi lucrăm la această relaţie foarte specială. Este o relaţie care constituie o prioritate de prim rang pentru România. Am confirmat consecvent acest lucru în cei 136 de ani de relaţii diplomatice şi nu numai", a spus Klaus Iohannis, într-o declaraţie comună cu preşedintele Hollande.

Şeful statului a spus că există un "parteneriat excepţional" între cele două ţări şi un "adevărat reflex de cooperare" între România şi Franţa, care se bazează pe încredere reciprocă şi dorinţa unor rezultate.

"Pot să spun că am fost amândoi de acord şi mulţumiţi să intensificăm dialogul, care până acum a fost în domeniul miniştrilor de externe, axat pe corelare pe politică externă", a spus Iohannis, explicând că acum această cooperare se va îndrepta şi spre domeniul apărării, dar şi cel economic, care "va primi un impuls suplimentar".

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

"Mă bucur că domnul preşedinte Hollande va vizita azi şi uzina Airbus, un proiect care va avea, sunt convins, acelaşi succes pentru noi pe care îl are deja proiectul de tradiţie Dacia Renault. (...)  Dorim să valorificăm potenţialul de diversificare a relaţiei bilaterale, mai ales în domenii de excelenţă, cum sunt inovarea şi cercetarea ştiinţifică", a mai spus şeful statului român.

Iohannis a notat şi vizita de la centrul de cercetare de la Măgurele, care are şansa de a deveni "o nouă poveste de succes" în colaborarea româno-franceză.

Preşedintele francez Francois Hollande a afirmat că doreşte şi el ca Franţa să se implice mai mult în economia din România.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

"România doreşte să se deschidă, să se integreze în Uniunea Europeană, iar Franţa a însoţit-o pe acest drum. (...) Dorim ca Franţa să poată aduce soluţii în ansamblul economiei româneşti, tehnologii, start-up, tranziţie energetică, mediu, transporturi. Trebuie să facem în aşa fel încât să colaborăm pentru aeroporturi şi amenajare urbană, răspunsuri pe care partenerii români le aşteaptă", a spus Hollande.

Preşedintele francez a mulţumit României pentru solidaritatea arătată în urma atentatelor din Franţa, dar şi pentru sprijinul acordat în alte domenii.

"România nu este o ţară ca oricare alta. Avem rădăcini comune, avem o cultură, împărtăşim multe şi avem multe legături. Aici, în România, am impresia că mă aflu acasă şi vă mulţumesc pentru acest lucru", a conchis Hollande.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Franţei va merge alături de Klaus Iohannis la Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din Măgurele, unde va vizita Camerei de Control Laser.

Apoi, Hollande se va întâlni cu premierul Dacian Cioloş în cadrul unui prânz oficial. Preşedintele francez şi premierul român vor merge la inaugurarea fabricii Airbus de la Ghimbav.

Marţi seară, Klaus Iohannis va oferi o cină oficială pentru preşedintele francez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.