Preşedintele Klaus Iohannis salută, în mesaje transmise pe Twitter, anunţul preşedintelui francez Emmanuel Macron privind disponibilitatea acestei ţări de a participa la prezenţa militară avansată a NATO în România şi "anunţul explicit" al şefului statului american, Joe Biden, privind sporirea prezenţei militare americane, "dacă situaţia de securitate se deteriorează".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Salut cu căldură anunţul preşedintelui Emmanuel Macron despre disponibilitatea Franţei de a participa la prezenţa militară avansată a NATO în România. Astfel, parteneriatul strategic România-Franţa va fi întărit pe flancul oriental, în regiunea Mării Negre", a scris Iohannis pe Twitter, în limba franceză.

Ulterior, el a transmis un mesaj în limba engleză, în care salută "anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden de a spori prezenţa militară americană în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează mai departe. Parteneriatul strategic româno-american şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice".

Macron a anunţat miercuri seară disponibilitatea Franţei de a participa la o prezenţă militară avansată a NATO în România.

“Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni şi de a ne asuma responsabilitatea în misiuni de tip prezenţă avansată, consolidată, mai ales în România”, a declarat preşedintele francez.  într-un discurs în faţa militarilor din Haguenau (Alsacia).

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat, într-o conferinţă de presă, că va fi crescută prezenţa militară în Polonia şi România, în contextul situaţiei de la frontierele Ucrainei, pentru că există o obligaţie în termenii Articolului 5 din Tratatul NATO, de a apăra aceste state, precizând că nu există o astfel de obligaţie faţă de Ucraina, deşi situaţia acesteia este îngrijorătoare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.