Preşedintele Klaus Iohannis a refirmat, joi, în Malta, la summitul PPE, că România nu susţine ideea unei Europe cu mai multe viteze, pentru că asta ar adânci diviziunea şi neîncrederea dintre statele membre, mai ales pe fondul Brexit şi a celorlalte crize cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis a vorbit în discursul său despre semnarea Declaraţiei de la Roma, privind viitorul UE, reafirmând faptul că România nu susţine o Europă cu mai multe viteze.

"Principalele noastre politici ar trebui să fie îndreptate spre ceea ce ne poate uni şi spre evitarea unei Europe fragmentate. Aşadar, România nu susţine o Uniune Europeană a «cercurilor concentrice de integrare» sau a «vitezelor multiple», care ar putea să ducă la o creştere a diviziunilor sociale şi economice între statele membre. Noi nu considerăm aceste scenarii ca fiind instrumente de aprofundare a cooperării între statele membre, ţinând cont de faptul că Uniunea se confruntă deja cu diviziune şi neîncredere între membrii săi", a spus Iohannis, în plenul Congresului PPE.

El a spus că Europa sa află acum "într-un moment de cumpănă", fiind marcată de crize complexe "de o intensitate fără precedent".

"Atacurile teroriste, migraţia, naţionalismul, populismul, Brexit-ul şi, mai mult decât orice, escaladarea euroscepticismului, au devenit provocări majore. (...) Viziunea noastră pentru viitorul proiectului european este clară: România îşi doreşte o Uniune Europeană puternică, unită şi coezivă. Ţara noastră a contribuit la consolidarea construcţiei europene şi va continua să o facă, crezând cu tărie în valorile care ne unesc şi care fac din noi o adevărată familie europeană: libertatea, democraţia, pacea, securitatea, solidaritatea", a mai spus preşedintele.

Şeful statului a pledat pentru păstrarea unităţii UE prin renunţarea "la orice ziduri şi bariere".

Preşedintele a vorbit şi despre recenta decizie de la Londra privind declanşarea Brexit.

"Deşi Brexit-ul a provocat o scădere semnificativă a euro-entuziasmului, o mare parte a membrilor familiei europene a rămas ataşată de valorile pe care Uniunea le promovează şi consideră că este mai bine să identificăm soluţii decât să renunţăm la un proiect care a reuşit să aducă armonia şi cooperarea pe continent atât de multe decenii. Uniunea Europeană rămâne, în definitiv, un proiect indispensabil pentru noi toţi", a spus Iohannis.

În acest context, preşedintele a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să fie mândră de ce a realizat până acum şi să consolideze aceste realizări, precum cele patru libertăţi fundamentale, piaţa comună, zona Schengen, zona Euro, politica de coeziune.

"Nu trebuie să uităm nicio clipă principiul pe care s-a clădit Uniunea Europeană. «Unitate în diversitate» este motto-ul care a ghidat, încă de la început, politicile statelor membre şi acest principiu ar trebui să ne fie sursă de inspiraţie şi pentru tot ceea ce ne propunem să facem de acum înainte", a afirmat el.

Preşedintele Klaus Iohannis se află joi în Malta, unde participă la Summitul PPE, alături de alţi şefi de state şi de guverne din familia populară europeană, la care se vor discuta teme precum Brexit, migraţie şi situaţia din Balcanii de Vest. Şeful statului va avea o întâlnire şi cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

La acest summit sunt prezente şi partidele din România afiliate PPE: PNL, UDMR şi PMP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.