Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că negocierile pentru perioada post-Brexit merg într-o direcţie foarte favorabilă României, precizând că în privinţa drepturilor cetăţenilor şi a acordului financiar sunt îndeplinite 100% obiectivele ţării noastre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cum am spus deja ieri, negocierile merg într-o direcţie care este foarte favorabilă României şi acest lucru nu este întâmplător. Noi ne-am implicat în discuţiile cu echipa de negociere, cu celelalte echipe din ţările Uniunii Europene şi am obţinut până aici – repet, este o fază incipientă de negociere – am obţinut rezultate bune”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele a menţionat cele trei teme importante pentru România în aceste negocieri: drepturile cetăţenilor, acordul financiar şi acordul ulterior pe securitate şi apărare.

”Pot să spun că acum, la momentul la care vorbim, negocierile au dus la un document care satisface 100% partea de cetăţeni. Deci, nu numai că s-a acceptat acordarea drepturilor cetăţenilor europeni care sunt acum în Marea Britanie, ci şi a cetăţenilor care vor intra în Marea Britanie până la terminarea perioadei de tranziţie, lucru foarte important. Acordul financiar, aşa cum s-a negociat până în momentul acesta, este 100% satisfăcător din punctul nostru de vedere. Iar apărare şi securitate este o chestiune care nu ţine neapărat de negocierea pe Brexit, ci ţine de o înţelegere ulterioară, dar am putut să vedem deja aseară, când s-a discutat, solidaritatea cu Marea Britanie în chestiunea UK – Rusia. Toată lumea a fost de acord că aici avem nevoie şi vom avea o înţelegere foarte bună”, a explicat şeful statului.

Klaus Iohannis a menţionat că s-a discutat şi despre relaţiile comerciale între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, unde ”evoluţia nu este neapărat senzaţional de pozitivă, dar nici foarte negativă”. ”Concluzia este că se vor face demersurile necesare pentru o negociere serioasă, în termene rezonabile. Perioada până la 1 mai nu este un termen rezonabil pentru o negociere de acest tip, dar suntem, ca să mă exprim aşa, pătrunşi de un optimism precaut”, a adăugat preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.