Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Grupului Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, reacţia rapidă a BEI prin acordarea de ajutor financiar Ucrainei, subliniind totodată necesitatea continuării sprijinului acordat Republicii Moldova, ţară care se confruntă cu provocări multiple. Iohannis a menţionat şi importanţa sprijinului tehnic şi financiar al BEI în ceea ce priveşte implementarea PNRR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, o întrevedere cu preşedintele Grupului Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, în marja participării la ediţia inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiţii.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis a apreciat activitatea Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi contribuţia sa substanţială la implementarea obiectivelor şi politicilor Uniunii Europene, în special în ceea ce priveşte investiţiile publice şi private.

Preşedintele României s-a referit, de asemenea, la cooperarea excelentă dintre BEI şi ţara noastră, evidenţiind faptul că Banca este un partener strategic pentru România de peste 32 de ani, oferind asistenţă tehnică specializată în diverse domenii şi finanţare pentru proiecte de reformă importante.

”În contextul discuţiilor privind agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat reacţia rapidă a BEI, prin acordarea de ajutor financiar Ucrainei, subliniind că finanţarea BEI şi expertiza sa tehnică vor fi esenţiale în procesul de reconstrucţie al acestei ţări. De asemenea, Preşedintele României a reiterat faptul că ţara noastră va continua să acţioneze în deplină solidaritate, sprijinul nostru pentru Ucraina continuând să fie multidimensional. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat necesitatea continuării sprijinului acordat Republicii Moldova, ţară care se confruntă cu provocări multiple”, mai arată sursa citată.

Iohannis s-a referit şi la importanţa sprijinului tehnic şi financiar al BEI în ceea ce priveşte implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României şi maximizarea beneficiilor instrumentelor financiare aferente programului InvestEU, precum şi asigurarea cofinanţării proiectelor mari în cadrul Politicii de Coeziune.

De asemenea, şeful statului a subliniat că România susţine obiectivele ambiţioase ale Uniunii Europene privind tranziţia verde şi digitală, argumentând, însă, că acest proces de tranziţie trebuie să se bazeze pe măsuri echilibrate şi echitabile, care să ajute Europa să iasă mai puternică din crizele cu care se confruntă.

Totodată, el a evidenţiat faptul că această tranziţie va crea în viitor oportunităţi majore pentru statele membre ale Uniunii Europene, dar şi pentru partenerii care împărtăşesc aceleaşi opinii, de a investi în infrastructură de ultimă generaţie, în energie curată, coridoare de transport şi conexiuni digitale fiabile.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a salutat angajamentul BEI de a creşte şi diversifica portofoliul său de investiţii ”verzi”, pentru a contribui la punerea în aplicare a Mecanismului de tranziţie justă, în calitate de bancă a UE pentru schimbările climatice.

”Preşedintele BEI a salutat la rândul său cooperarea foarte bună cu autorităţile române şi obiectivele comune de implementare a unor proiecte care să răspundă cerinţelor actuale legate de asigurarea securităţii energetice, cu accent pe energia regenerabilă, pe infrastructura de transport şi interconectivitate, precum şi pe obiectivele de tranziţie digitală şi climatică. Preşedintele Werner Hoyer a apreciat, totodată, eforturile deosebite făcute de România în sprijinirea Ucrainei şi, respectiv, a Republicii Moldova”, notează Administraţia Prezidenţială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.