Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că relaţia transatlantică din interiorul NATO nu este periclitată, în pofida declaraţiei Angelei Merkel care a afirmat că Europa ”trebuie să îşi ia soarta în propriile mâini”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred că baza NATO este relaţia tranatlantică şi ea este şi rămâne vitală pentru felul în care vor evolua atât Europa, cât şi America de Nord. Afirmaţia doamnei cancelar Merkel a apărut datorită unor aşteptări care nu toate au fost atinse la întâlnirea NATO şi la summitul G7. După părerea mea, nu este cazul să ne facem griji că relaţia ar putea dispărea”, a comentat preşedintele Iohannis afirmaţia făcută de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Iohannis a spus că legăturile dintre SUA şi partenerii săi europeni din NATO trebuie să rămână la fel de strânse ca şi până acum. ”Relaţia rămâne solidă şi România este de părere că relaţia transatlantică trebuie să fie cât de solidă se poate”, a mai spus Klaus Iohannis.

Europa “trebuie să îşi ia soarta în propriile mâini” în condiţiile unei alianţe occidentale divizate de Brexit şi de preşedinţia lui Donald Trump, a declarat duminică şefa Guvernului de la Berlin, Angela Merkel, citată de AFP.

“Perioada în care puteam să depindem în totalitate unii de alţii se termină. Am trăit acest lucru în ultimele câteva zile”, a spus Merkel la un miting electoral din Munchen, în sudul Germaniei.

“Noi, europenii, chiar trebuie să ne luăm soarta în propriile noastre mâini”, a adăugat ea.

Germania şi Europa se vor strădui să rămână în relaţii bune cu SUA şi Marea Britanie, dar “trebuie să ne luptăm pentru propriul nostru destin”, a insistat Merkel.

Ea consideră că trebuie acordat o atenţie deosebită relaţiilor dintre Berlin şi noul preşedinte francez Emmanuel Macron.

Cancelarul german a luat parte vineri şi sâmbătă la summitul G7 din Sicilia, ce s-a încheiat fără un acord între Statele Unite şi celelalte şase mari economii ale lumii privind clima.

Merkel a descris discuţiile în acest dosar drept “foarte dificile, pentru a nu spune foarte nesatisfăcătoare”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.