Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, la Bruxelles, că declanşarea modificărilor tratatelor europene este "un proces extrem de complicat", iar în opinia sa, la acest moment, politic, nu sunt întrunite condiţiile pentru a declanşa cu succes o astfel de acţiune. "Înţelegem nevoia unor schimbări şi nu ne opunem deloc, însă trebuie să luăm lucrurile pas cu pas", a arătat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis a fost întrebat dacă la actuala reuniune a Consiliului European se va discuta despre declanşarea procedurilor de modificare a tratatelor europene, aşa cum îşi doreau preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi cum se poziţionează România faţă de acest subiect.

"Nu, nu se va discuta aşa ceva nici la acest Consiliu, nici la următorul Consiliu. Declanşarea modificărilor tratatelor este un proces extrem de complicat şi nu cred că politic există la acest moment condiţiile întrunite pentru a declanşa cu succes aşa ceva", a replicat el.

Klaus Iohannis a continuat spunând că, după părerea sa, România s-a poziţionat "foarte bine".

"Înţelegem nevoia unor schimbări şi nu ne opunem deloc, însă trebuie să luăm lucrurile pas cu pas, cum a spus cineva. Acum e bine să facem lucrurile care pot fi făcute repede, acum, fără să modificăm tratatele. În paralel să începem discuţiile politice, între grupurile politice, pentru a vedea ce este posibil. Nu doreşte nimeni să se ajungă la a repeta faza cu Constituţia europeană, care la momentul respectiv, este vorba de acum mai mulţi ani, a început cu foarte mult entuziasm şi s-a terminat cu nimic, fiindcă în anumite state membre a fost nevoie de referendum şi cetăţenii au votat pur şi simplu împotrivă. Nu doreşte nimeni să repete un astfel de eşec, a fost un mare eşec la vremea respectivă. Şi de aceea lumea este mai precaută când vine vorba despre modificarea tratatelor. Dar până atunci se pot face foarte multe lucruri fără a modifica tratatele, lucruri care vin, sigur, în sprijinul cetăţeanului, în sprijinul statelor membre şi în sprijinul economiilor naţionale", a explicat el.

Ministerul de Externe a transmis, în 10 mai, că România, alături de celelalte 12 state care au semnat scrisoarea referitoare la procesul de reformă a UE, susţine şi este dedicată reformării Uniunii, dar cu accent pe probleme concrete care preocupă cetăţenii. În această categorie intră relansarea economică post-criză, crearea de locuri de muncă, un proces echitabil de tranziţie climatică, sisteme performante de sănătate şi acţiunea energică a UE în vecinătate. Instituţia precizează că modificarea Tratatelor UE ”este un exerciţiu deosebit de complex, laborios şi de lungă durată (...) ceea ce ar putea afecta capacitatea UE de a da un răspuns rapid şi eficient la preocupările prioritare pentru cetăţenii europeni”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.