Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înainte de a participa la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care are pe ordinea de zi subiectul bugetului Uniunii Europene pentru următorii şapte ani, că se aşteaptă la discuţii "foarte complicate". "Ambiţia mea este să primim bani suficienţi pentru coeziune, să primim bani suficienţi pentru agricultură şi să avem un buget per total mai mare decât cel din perioada bugetară anterioară", a spus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Începem un Consiliu extraordinar destinat unui singur punct de pe ordinea de zi, şi anume bugetului Uniunii Europene pentru următorii şapte ani. Am avut câteva încercări nereuşite până acum în Consiliu de a ne apropia de finalizarea discuţiilor. Am avut noi, în Preşedinţia română, o abordare foarte bună şi s-au făcut progrese importante în aşa-numitul NegoBox, adică pe un document care prefigurează negocierea propriu-zisă, după care următoarea preşedinţie nu a reuşit să progreseze cu o propunere acceptabilă şi am hotărât, asta doar ca să ne amintim împreună, data trecută, să dăm această temă preşedinţiei Consiliului care astăzi vine în faţa noastră cu o propunere pe buget. În general opiniile sunt destul de rezervate. Cei care dau mai mult decât primesc sunt de părere că se dă prea mult, cei care primesc mai mult - cum suntem noi – suntem de părere că primim prea puţin, iar pentru noi, repet, este extrem, extrem de important să avem o finanţare consistentă pe politica de coeziune şi pe agricultură, dar, evident, şi pe noi ne interesează să avem finanţate şi programele noi, moderne – digitalizare, inteligenţa artificială, cercetare, mobilitatea studenţilor şi aşa mai departe", a declarat Iohannis, joi, la Bruxelles.

El a adăugat că un rol important în toată discuţia îl va juca pregătirea pentru măsuri pe climă, pentru aşa-numitul Green Deal.

"Poziţiile sunt foarte diferite. Abordările iniţiale sunt destul de dure la majoritatea participanţilor şi mă aştept la discuţii foarte complicate astăzi", a spus Iohannis.

Întrebat care sunt liniile roşii ale României în aceste negocieri şi la ce compromis speră să ajungă în interesul României, Iohannis a afirmat: "Este un pic greu de definit linie roşie. Este o negociere pe un buget unde fiecare încearcă să-şi maximizeze şansele. Ambiţia mea este să primim bani suficienţi pentru coeziune, să primim bani suficienţi pentru agricultură şi să avem un buget per total mai mare decât cel din perioada bugetară anterioară".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.