Politologul Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinţe politice a Universităţii din Bucureşti, consideră că putinismul nu are de-a face cu URSS, ci cu serviciile secrete ale URSS. El a explicat că putinismul este rezultatul unei politici a resentimentului de tip imperial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ioan Stanomir a fost întrebat, duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, cum ar defini putinismul.
“Putinismul este rezultatul unei combinări ideologice, a unei sinteze. Prin biografia lui Vladimir Putin cu siguranţă că putinismul nu are de-a face cu URSS, ci mai precis cu serviciile secrete ale defunctei URSS. Pe de altă parte, există o dimensiune imperială şi a nostalgiei ţarismului. Asta se observă în punerile în scenă, celebrul palat în care Putin pare să fie înconjurat de un fel de gardă a cărei imagine trimite mai degrabă la scenele din "Război şi pace" al lui Serghei Bondarciuk. Simplificând, putinismul este rezultatul unei politici a resentimentului, a resentimentului de tip imperial”, a explicat Ioan Stanomir. 
El consideră că principala traumă că Federaţia Rusă nu mai este URSS, în loc să fie interiorizată, a dat naştere unei intenţii de revizionism. 
“Federaţia Rusă nu mai este Uniunea Sovietică. Aceasta este principala traumă. Iar în loc ca această traumă să fie interiorizată, să fie confruntată şi să ducă la o regândire a identităţii statale ruse sub semnul suvernamismului democratic, această politică a resentimentului a dat naştere unei intenţii de revizionism fiindcă Federaţia Rusă este un stat revizionist. Iar putinismul este o ideologie revizionistă care se bazează pe câţiva piloni: cultul puterii ruse, cultul valorilor tradiţionale cu ghilimelele de rigoare şi puterea personală încredinţată unui lider cu pretenţii de salvator. Faţă de Uniunea Sovietică, ceea ce lipseşte este partidul unic. Putin are un partid unic, dar acest partid unic nu există în afara lui Putin însuşi. E o democraţie mimată. Însă coloana vertebrală a acestui regim o reprezintă combinaţia între puterea gangsterească şi puterea serviciilor secrete”, a mai explicat politologul. 
El a mai precizat că ceea ce se întâmplă în Ucraina este ultimul reflex de natură imperialistă al Federaţiei Ruse. 
“Corupţia în Rusia, corupţie care a atins nişte dimensiuni cancerigene sub Vladimir Putin, este rezultatul anilor târzii ai comunismului, ai brejnevismului în particular, când, de fapt, în foarte multe republici sovietice, secretarii locali de partid erau un fel de despoţi care guvernau împreună cu cei alături de care spoliau societatea sovietică încât tragedia rusă este această nefericită alianţă între autocraţie, patrimonialism şi imperialism. Pentru că dintre toate imperiile care au intrat în criză după Al Doilea Război Mondial, Federaţia Rusă este singurul care stă în picioare actualmente. Francezii ,englezii, olandezii ,portughezii, spaniolii şi le-au pierdut. Ruşii şi le-au păstrat pentru că acest stat uriaş eurasiatic este ultimul imperiu. Iar ceea ce observăm noi în Ucraina este ultimul reflex de natură imperialistă al unui stat care îşi are originile cele mai îndepărtate în perioada de după emanciparea de sub jugul mongol”, consideră Ioan Stanomir.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.