Răzvan Horaţiu Radu, fost agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, a declarat luni în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News, despre mandatul de arestare emis pe numele preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, că un proces în faţa Curţii Penale Internaţionale nu poate fi desfăşurat în lipsa persoanei acuzate, astfel că el va trebui predat. Specialistul a mai spus că pedepsele pot să ajungă până la detenţie pe viaţă şi a arătat că crimele de război, crimele împotriva umanităţii, genocidul, sunt imprescriptibile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Emiterea unui mandat de arestare de către Curtea Penală Internaţională se face fie pentru aducerea acuzatului în faţa justiţiei fie pentru a-l împiedica să se sustragă judecăţii şi a-l împiedica să mai săvârşească asemenea fapte. Deocamdată mandatul a fost solicitat şi emis pentru faptele care erau mai bine conturate şi mai bine probate. Dacă va fi sau nu vorba şi de alte viitoare capete de acuzare, vom fi înştiinţaţi”, a spus Răzvan Horaţiu Radu. 

El a precizat despre şansele ca Vladimir Putin să ajungă în faţa tribunalului internaţional că ”un proces în faţa Curţii Penale Internaţionale nu poate fi desfăşurat în lipsa persoanei acuzate”.

”În al doilea rând, pentru a fi pus în executare acest mandat, practic el va trebui predat Curţii. Obligarea de predare faţă de curte o au în primul rând statele semnatare ale Statutului de la Roma, care sunt în număr de 123. Nu doar acestea, şi alte state care au pe teritoriul lor o o persoană care este sub puterea unui mandat de arestare pot să predea persoana respectivă, nimeni nu le împiedică să facă acest lucru. Ucraina nu este printre aceste state, dar a recunoscut competenţa Curţii. Şi pe teritoriul Ucrainei, dacă ar fi persoana sub puterea mandatului, ar putea fi predată”, a explicat fostul agent guvernamental la CJUE.

Horaţiu Radu a mai spus că în istoria scurtă a Curţii Penale Internaţionale au mai fost persoane care au săvârşit crime de competenţa Curţii care au fost predate curţii, care de asemenea au fost arestate în lipsă initial şi apoi predate, uneori predate la mulţi ani de la punerea în acuzare.

”Deocamdată acest mandat de arestare are o putere legală, are efecte juridice, cum va fi pus el în aplicare rămâne de văzut. (..) Curtea Penală Internaţională este prima instanţă cu caracater permanent, care are jurisdicţie obligatorie şi permanentă, nu ad-hoc, doar cu privire la un anumit conflict, este voinţa statelor care sunt şi membre ale ONU, majoritatea dintre ele, pentru că nu toate au semnat Statutul de la Roma”, a explicat el.

Despre acuzaţiile care i se aduc lui Vladimir Putin şi ce pedeapsă riscă, Horaţiu Radu a afirmat că ”pedepsele pe care Curtea penală Internaţională le poate da sunt destul de ridicate şi se pot duce până la detenţie pe viaţă”.

Sunt pedepse de privare de libertate, se poate ajunge până la închisoare pe viaţă. Ce este interesant, Curtea Penală Internaţională a avut în puţina istorie şi persoane care au fost achitate şi persoane condamnate doar la 10 ani de închisoare şi o pedeapsă de 30 de ani, pedepsele lor pot ajunge până la detenţie pe viaţă, depinde de acuzaţii, dacă e un concurs infracţional, dacă cooperează sau nu”, a mai spus Radu. 

Despre o posibilă ajungere la pace, fostul agent guvernamental la CJUE a spus că ”teoretic mandatul de arestare nu are nicio legătură cu o eventuală pace, pentru că ar însemna o decredibilizare a Curţii”. ”Ar însemna să ai o instanţă care e legată politic de alte procese. Crimele de război, crimele  împotriva umanităţii, genocidul, sunt imprescriptibile”, a completat el.     

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, cu privire la responsabilitatea acestuia în crime de război comise în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022, relatează AFP.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.