Consiliul Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene a aprobat, marţi, Calendarul actualizat al reuniunilor care vor fi organizate în România în cele şase luni de mandat la preşedinţia Consiliului UE, care cuprinde 239 de evenimente la Bucureşti şi în teritoriu, acoperind toate judeţele, anunţă Guvernul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Executivului, Consiliul interministerial a avut marţi, la Palatul Victoria, o nouă întâlnire de lucru, prezidată de prim-ministrul Viorica Dăncilă, şi a fost aprobat Calendarul actualizat al reuniunilor ce vor fi organizate în România în cele şase luni de mandat la preşedinţia Consiliului UE, care cuprinde 239 de evenimente la Bucureşti şi în teritoriu, acoperind toate judeţele, astfel că România intră în etapa finală a părţii organizatorice din cadrul procesului de pregătire a mandatului.

"Este un pas foarte important. Toţi ne dorim o preşedinţie de succes la Consiliul Uniunii Europene, pe care trebuie să o pregătim foarte bine, astfel încât din momentul preluării, lucrurile să meargă foarte bine, aşa cum ne-am propus”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, citată în comunicatul transmis de Executiv.

Potrivit Guvernului, discuţiile din cadrul reuniunii s-au concentrat pe fondul dosarelor pe care România le va gestiona pe durata mandatului, dar au atins şi alte subiecte precum Planul de promovare turistică al Ministerului Turismului pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, fiind făcute informări de etapă, inclusiv cu privire la aspecte de comunicare publică, necesare pentru o înţelegere comună şi o acţiune concertată a tuturor ministerelor, atât în dialogul şi coordonarea pe plan intern, cât şi în dialogul cu partenerii europeni.

Consiliul Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene reprezintă formatul de lucru compus din reprezentanţii Guvernului României, ai Parlamentului şi ai Administraţiei Prezidenţiale, constituit cu scopul de a asigura coordonarea tehnică şi politică pentru momentul în care ţara noastră va deţine Preşedinţia Consiliului UE.

 România va exercita, pentru şase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene – una dintre cele şapte instituţii ale Uniunii. Preşedinţia rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepţia Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanţilor permanenţi ai ţărilor membre la Bruxelles) şi reuniunile a aproximativ 200 de grupuri de lucru. Preşedinţia României la Consiliul UE se va derula într-un context european şi internaţional complex, mandatul acesteia urmând a ţine cont de procese de anvergură care vor modela Uniunea Europeană, precum reflecţia asupra viitorului Uniunii Europene, procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, tranziţia spre un nou ciclu legislativ ca urmare a alegerilor europene şi, implicit, a finalului de mandat al Comisiei Europene şi al Parlamentului European, respectiv negocierile privind documente strategice de referinţă ale Uniunii, precum noul cadru strategic de acţiune post-2019 şi viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.