Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, la Bruxelles, după înâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că nu a primit din partea liderilor UE un ”to do list" cu privire la sistemul judiciar şi la legislaţia penală, precizând însă că România va cere clarificări de la CE cu privire la unele prevederi ale recentului raport MCV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne dorim clarificarea anumitor termeni, astfel încât să putem să relizăm toate recomandările date de către Comisia Europeană şi viteza (…) să fie cea potrivită astfel încât să înlăturăm MCV, dar pentru asta, în perioada imediat următoare, echipele de specialişti vor transmite aceste lucruri către Comisia Europeană pentru a ne fi cât se poate de clar parcursul pe care trebuie să-l avem”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

El a subliniat că România a făcut paşi extrem de importanţi în ultimii ani în ceeea ce priveşte MCV, arătând că vrea înlăturarea ”obstacolelor” care au mai rămas pentru a elimina Mecanismul de Cooperare şi Veridicare.

”Recomandările ( pe MCV – n.r.) de acum 10 ani şi cele din ultimul raport nu sunt chiar aceleaşi, au evoluat în timp. Şi România a evoluat şi a făcut paşi extrem de importanţi din acest punct de vedere. Tot ceea ce înseamnă angajamentul pe care l-am transmis mi-l menţin.(…) Tot ceea ce înseamnă reglementări pe MCV, tot ceea ce înseamnă legi legate de sistemul juridic din România, de schimbarea Codului penal sau Codului de procedură penală, sigur, date de decizii la Curţii Constituţionale, lucrurile astea se vor întâmpla în Parlament. Dorinţa Guvernului pe care-l conduc este să clarifice acele aspecte. (…) Vrem să înlăturăm acele obstacole care au mai rămas pentru a elimina MCV. Pot să vă mai spun ceva: dorinţa domnului preşedinte Juncker, înainte de finalul mandatului dânsului, România să aibă înlăturat MCV. Este ceea cee ace mi-a transmis azi în mod direct”, a spus şeful Executivului.

Întrebat dacă i s-au cerut din partea liderilor europeni garanţii referitoare la sistemul judiciar, Grindeanu a răspuns scurt că nu a primit ”to do list”, făcând referire la o listă primită în acest sens de fostul premier Victor Ponta.

Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit, joi şi vineri, la Bruxelles, cu mai mulţi lideri europeni, printre care preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele CE, Jean Claude Juncker.

Deplasarea la Bruxelles este prima vizită externă a premierului Sorin Grindeanu de când a preluat funcţia de şef al Executivului. „Vreau să-i asigur pe toţi partenerii noştri din instituţiile europene că lupta împotriva corupţiei, implicarea şi consolidarea rolului nostru în UE sunt obiective prioritare ale Guvernului pe care-l conduc, iar demersul de acum se înscrie în linia dialogului activ pe care-l promovăm cu toţi interlocutorii europeni”, a afirmat prim-ministrul Grindeanu, înainte de plecarea la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.