Eurodeputaţii sunt gata să negocieze cu statele membre pentru a îmbunătăţi cadrul Uniunii Europene de prevenire şi control al bolilor şi de a gestiona împreună ameninţările transfrontaliere pentru sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea de extindere a mandatului Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a fost adoptată, miercuri, cu 598 voturi „pentru”, 84 „împotrivă” şi 13 abţineri, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Statele membre ale UE ar trebui să conceapă planuri naţionale de pregătire şi răspuns şi să transmită la timp date comparabile şi de bună calitate, afirmă eurodeputaţii. Ei vor să se asigure totodată că mandatul ECDC va fi extins şi va cuprinde nu doar bolile transmisibile, ci şi unele boli netransmisibile grave, cum ar fi bolile cardiovasculare şi respiratorii, cancerul, diabetul sau afecţiunile psihice.

Propunerea legislativă menită să îmbunătăţească prevenirea, pregătirea şi răspunsul Uniunii în caz de criză în faţa unor viitoare ameninţări transfrontaliere grave pentru sănătate a fost adoptată cu 594 voturi „pentru”, 85 „împotrivă” şi 16 abţineri.

Criza provocată de pandemia de COVID-19 a arătat că la nivelul UE trebuie să se facă mai mult pentru a susţine cooperarea dintre statele membre, mai ales dintre regiunile de frontieră, subliniază eurodeputaţii. În text se mai cer proceduri clare şi mai multă transparenţă în achiziţiile publice comune ale UE şi în acordurile de achiziţii aferente.

Raportoarea Joanna Kopcińska (ECR, Polonia) a declarat: „Propunerile noastre ar îmbunătăţi cooperarea şi ar face mai eficient schimbul de informaţii, de expertiză şi de bune practici dintre statele membre, Comisie, Comitetul pentru securitate sanitară şi ECDC. Astfel, vom fi mai bine pregătiţi pentru a face faţă problemelor în domeniul sănătăţii şi răspunsurile la aceste probleme vor fi mai bine coordonate. Am căzut de acord şi să facem mai multe analize şi modelări epidemiologice, pentru a ajuta statele membre să controleze epidemiile colectând şi prelucrând mai multe date epidemiologice. Protejarea sănătăţii rămâne însă o competenţă de bază a statelor membre”.

„Întregul nostru sistem de anticipare şi gestionare a crizelor trebuie să se ghideze după viziunea «O singură sănătate». Criza provocată de această pandemie arată cum o problemă de sănătate publică poate afecta buna funcţionare a tuturor segmentelor societăţii europene”, a spus raportoarea Véronique Trillet-Lenoir (Renew, Franţa). „Sunt întru totul de acord ca procedura de achiziţionare în comun a produselor medicale să devină normă. Cât despre negocierile cu sectorul producător, UE este mai puternică atunci când vorbeşte cu un singur glas, în numele tuturor statelor sale membre”, a adăugat ea.

În cadrul construirii unei uniuni europene a sănătăţii, la 11 noiembrie 2020 Comisia a propus un nou cadru de securitate sanitară, bazat pe experienţa dobândită în combaterea coronavirusului. Pachetul conţine o propunere de regulament privind ameninţările transfrontaliere grave pentru sănătate şi o propunere de întărire a mandatului Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.