Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost ales preşedintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială şi bugetul UE (COTER) a Comitetului European al Regiunilor, pentru un mandat de doi ani şi jumătate. ”Coeziunea nu este o tehnicalitate, ci un principiu politic, este lipiciul care menţine Europa unită. Viitorul democratic al Europei depinde de viitorul politicii de coeziune”, a afirmat Boc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, jou, de reprezentanţii Comitetului European al Regiunilor, Emil Boc este membru al CoR din 2019 şi a fost raportorul a numeroase avize pe teme legate de educaţie, cum ar fi cele referitoare la Spaţiul european al educaţiei, Strategia europeană pentru universităţi şi modul în care UE abordează provocarea exodului creierelor. Ca preşedinte al Comisiei COTER, Boc îşi va concentra activitatea politică pe modul utilizării bugetului UE şi a fondurilor de coeziune, decarbonizarea transporturilor şi lansarea unei reflecţii prospective ce asigură şi în viitor o politică de coeziune puternică şi eficientă.

”În calitate de preşedinte COTER, una dintre cele mai importante priorităţi este să mă asigur că vom avea o implementare eficientă, durabilă şi calitativă a actualelor programe de coeziune şi o politică de coeziune puternică în viitor. Vom dedica foarte multă atenţie viitoarelor dezbateri pe acest subiect. Mă voi întâlni, în curând, cu comisarul UE pentru politica de coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, pentru a discuta despre Planul nostru de Acţiune Comun: trebuie să lucrăm îndeaproape cu Comisia pentru a oferi sprijinul necesar autorităţilor locale şi regionale şi pentru a accelera implementarea proiectelor. Vreau să mă asigur că activitatea noastră din Comisia COTER are un impact real în teritoriile noastre şi că nicio regiune nu este lăsată în urmă, indiferent de dimensiune, provocări demografice sau geografice. Trebuie să lucrăm împreună cu toate instituţiile UE şi să ne asigurăm că vocea oraşelor şi regiunilor şi a cetăţenilor noştri este auzită. Coeziunea nu este o tehnicalitate, ci un principiu politic, este lipiciul care menţine Europa unită. Viitorul democratic al Europei depinde de viitorul politicii de coeziune. În special, în aceste momente dificile avem nevoie de coeziune şi solidaritate pentru a putea răspunde corect şi eficient la nevoile cetăţenilor noştri”, a declarat Emil Boc.

Preşedintele CoR, Vasco Alves Cordeiro, a afirmat că Boc devine preşedintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială şi bugetul UE ”într-un moment crucial pentru regiuni şi oraşe şi pentru Uniunea Europeană în ansamblu”.

”Consecinţele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, criza energetică şi redresarea – încă în curs – în urma pandemiei conferă politicii de coeziune un rol şi mai important pentru a păstra laolaltă UE. Experienţa dlui Boc va ajuta Comitetul să pledeze mai ferm pentru o politică de coeziune mai puternică”, a menţionat Cordeiro.

Comisia COTER urmăreşte îndeaproape dosarele legate de politica de coeziune, de bugetul UE, de politica în domeniul transporturilor, de dezvoltarea teritorială, de cooperarea transfrontalieră şi de chestiunile urbane.

Comitetul European al Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanţilor locali şi regionali din toate cele 27 de state membre. Înfiinţat în 1994, în urma semnării Tratatului de la Maastricht, Comitetul are misiunea de a implica autorităţile locale şi regionale în procesul decizional al UE şi de a le informa cu privire la politicile UE. Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană consultă Comitetul în domeniile politice care prezintă interes pentru regiuni şi oraşe. Pentru a face parte din Comitetul European al Regiunilor, toţi cei 329 de membri şi 329 de supleanţi trebuie să fie titularii unui mandat electoral sau să răspundă din punct de vedere politic în faţa unei adunări alese în regiunile şi localităţile lor de origine. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.