Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, afirmă că toate analizele făcute de NATO şi de România arată că "în acest moment este exclus un război pe teritoriul României". El adaugă că nu crede că se poate întâmpla ca Rusia să atace o ţară NATO "şi ca acest lucru să ducă la un conflict generalizat, ar fi o dovadă de nebunie".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dîncu a afirmat, miercuri seară, la TVR, răspunzând unei întrebări, că toate ţările din NATO şi din UE au arătat solidaritatea faţă de societatea ucraineană şi sprijină în moduri diferite.

"România evident că sprijină în multe feluri şi şi-a arătat sprijinul deschis pentru Ucraina. Sigur că noi nu putem să acordăm ajutoare cum am văzut, sunt unele ţări NATO care au anunţat că dau echipamente militare şi alte lucruri, noi ajutăm cu ajutoare de tip neletal şi sigur că punem la dispoziţie spitale de pe teritoriul României pentru recuperare, de exemplu, în cazul COVID, în ultima perioadă, că au fost cazuri foarte multe acolo, este vorba de trasee sanitare pe care le-am făcut inclusiv pentru posibilii refugiaţi, ajutoare umanitare în materiale sanitare şi alte echipamente de tip defensiv", a explicat ministrul Apărării.

Întrebat, de asemenea, despre posibilitatea de a fi implicaţi din punct de vedere militar, Dîncua răspuns: "În principiu, toate analizele pe care le face NATO şi le facem şi noi împreună cu aliaţii noştri din NATO spun că în acest moment este exclus un război pe teritoriul României. Pentru că este exclus un conflict militar între NATO şi Federaţia Rusă. Sunt mai multe raţiuni de factură strategică pentru care se consideră că este cel mai bun acest scenariu. Nu cred că Rusia în afară de unele lucruri pe care vrea să le rezolve pe terenul fostului URSS, într-o utopie de reîntregire, să spunem, a Rusiei Ecaterinei a II-a sau a lui Petru cel Mare, nu cred că se poate întâmpla ca să atace o ţară NATO şi ca acest lucru să ducă la un conflict generalizat, ar fi o dovadă de nebunie şi nu cred acest scenariu".

El a precizat că în cadrul NATO se fac pregătiri pentru orice scenariu, "inclusiv pentru ceea ce este mai rău".

"Există din timp făcute scenarii pentru tot ce se întâmplă, pe timp, pe cum intră în joc la diverse nivele alianţa militară care există (...)", a arătat Dîncu.

Dîncu a adăugat că nu este cazul însă ca populaţia să se gândească la astfel de scenarii.

"Evident că această posibilitate este luată în calcul, dar ni se pare total improbabilă în acest moment. Eu cred că oamenii pot să stea liniştiţi din acest punct de vedere. Sigur că sunt alte consecinţe ale unui război în zonă care pot însemna suferinţă şi pierderi şi în România, dar nu pierderi de vieţi omeneşti", a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.