Un eveniment de dezvelire a statuii poetului maghiar Kölcsey Ferenc, autorul imnului Ungariei, la care a participat şi preşedintele Ungariei, Katalin Éva Novák, alături de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a provocat proteste din partea unor grupuri de persoane. Momentul dezvelirii statuii a fost marcat de huiduieli din partea celor nemulţumiţi de amplasarea monumentului în centrul oraşului Carei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 300-400 de persoane au luat parte, miercuri după-amiază, la un eveniment de dezvelire a statuii poetului maghiar Kölcsey Ferenc, ale cărui versuri au devenit imn al Ungariei.

Pe lângă staff-ul şi susţinătorii politicienilor maghiari din Ungaria şi din România, la eveniment s-au prezentat mai multe persoane nemulţumite de amplasarea monumentului în faţa sediului Primăriei Carei. Este vorba despre reprezentanţi ai AUR şi ai unor asociaţii naţionaliste. Aceştia au adus cu ei steaguri ale Românei şi bannere pe care scria ”Aici e România”.

La momentul sosirii preşedintei Ungariei, protestatarii au scandat ”România! România!”.

Protestatarii s-au manifestat zgomotos în momentul intonării imnului Ungariei, huiduind atunci când preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a dezvelit statuia. Exact în acele momente grupuri de protestatari au început să scandeze ”Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească/Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”.

Imediat după dezvelirea statuii, preşedintele maghiar s-a apropiat de susţinătorii săi şi a făcut fotografii cu aceştia.

”Forţele de ordine tratează cu maximă responsabilitate orice adunare publică, în cazul de faţă evenimentul de la Carei, fiind pregătite elemente de dispozitiv care să acopere eventuale momente neplăcute. Totodată, precizăm că menţinem un dialog permanent cu participanţii la adunarea publică, cât şi cu ceilalţi cetăţeni, prin personal specializat al Jandarmeriei. Misiunea noastră este de a asigura protecţia tuturor cetăţenilor şi dreptul la liberă exprimare, atât timp cât el se încadrează într-un cadru legal”, au transmis oficialii Jandarmeriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.