Comisarul european Corina Creţu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Bucureşti, că la Comisia Europeană nu se vorbeşte despre Guvernul Ponta sau Guvernul Cioloş, ci despre România, iar noua preferinţă exprimată pe Facebook pentru parteneriate public-private a fost o surpriză pentru ea şi că aşteaptă şi confirmarea oficială. Creţu a precizat că atât Liviu Dragnea, cât şi Victor Ponta au renunţat la foarte multe lucruri spunând că la spitalele regionale nu renunţă, la momentul negocierilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu critic şi nu îmi propun să critic un guvern în ansamblul său, dar este datoria mea să avertizez asupra domeniilor unde sunt probleme, încercând să ajut, să ofer sprijin pentru absorbţia fondurilor europene. Probleme sunt în toate statele membre şi este datoria mea să spun lucrurilor pe nume şi cred că nici nu putem avansa dacă nu vorbim despre problemele cu care ne confruntăm. Discut de fiecare dată cu guvernele despre problemele care sunt. Din păcate, în domenii sensibile cum sunt infrastructura de transport şi spitalele regionale, mai avem probleme de rezolvat. Deci faptul că spun ca răspunderea este 100% a statelor membre, când e vorba de proiecte, nu este o denigrare, este o realitate. Nu cred că este o critică”, a afirmat Corina Creţu.

Întrebată ce explicaţii aţi primit de la guvern pentru insistenţa pe proiectele în parteneriat public-privat, Corina Creţu a răspuns: ”Pentru mine a venit ca o surpriză această nouă poziţionare, pentru care nu am confirmare, voi avea o întâlnire cu doamna premier. Sigur, ne-am dori să avem clarificări în această privinţă. Noi avem de pildă spitalele regionale. Am înţeles, din declaraţiile doamnei Pintea, în ceea ce priveşte cele trei spitale regionale, că vor fi trimise la CE până la sfârşitul anului. De aceea, o voi ruga pe doamna premier să ne confirm dacă acest lucru este valabil”.

Comisarul european a precizat că a fost ”o greşeală în ceea ce s-a declarat”, spunându-se că studiul de fezabilitate al BEI ar costa 120 milioane de euro, pentru că în realitate costă 1,8 milioane de euro.

”Pentru noi e important să avem o decizie guvernamentală despre modul în care se va acoperi deficitul de la 300 de milioane la 1,2 miliarde. Voi trimite o scrisoare oficială, am trimis în aprilie - dacă mai vor să cheltuiască bani europeni, să ne trimită solicitarea”, a continuat Creţu, precizând că la nivelul Comisiei Europene nu se pot lua după postări pe Facebook.

„La CE noi nu vorbim de guvernul Ponta, Cioloş, etc. Vorbim despre România şi e un efort pe care îl facem împreună. Iniţial am vorbit despre spitale mai mici, între timp fiecare regiune a dorit să profite. Ştiţi bine că sistemul sanitar suferă foarte mult. Vă spun cu sufletul deschis că atât domnul Dragnea, cât şi domnul Ponta au renunţat la foarte multe lucruri spunând că la spitalele regionale nu renunţă, atunci în negocieri”, a mai precizat comisarul european.

Corina Creţu a spus că este acuzată că a devenit mai vocală, dar ”timpul trece”. ”Am început să spun după an, după doi, suntem în 2018. Trebuie să avem timp pentru construcţie. Dacă pentru documente şi amplasări am avut nevoie de trei ani, mai avem încă patru ani. Sperăm, eu încă sper, după cum au spus doamna Sorina Pintea şi doamna ministru Plumb, că până la sfârţitul anului vom primi aceste proiecte majore la Comisie”, a spus ea.

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a scris pe Facebook săptămâna trecută că, deşi Comisia Europeană a alocat României 150 de milioane de euro pentru studiile, construcţia şi dotarea a celor trei spitale regionale, numai studiile costă 120 de milioane de euro, studii conform cărora construirea celor trei spitale costă 1,2 miliarde de euro. Vâlcov dă de înţeles că fondurile europene sunt practic insuficiente, de aceea statul român a ales să scoată în parteneriat public-privat studiul, construcţia şi dotarea unui spital. Aceasta în contextul în care comisarul european Croina Creţu a criticat Guvernul că nu accesează fondurile oferite de UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.