Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, la Washington, consultări politice cu secretarul de stat al SUA Michael R. Pompeo, discuţiile având ca teme evaluarea stadiului Parteneriatului Strategic, iniţierea pregătirilor pentru organizarea celei de-a şaptea sesiuni de Dialog Strategic bilateral, la Washington, în prima parte a anului 2021, perspectiva României de accedere în Programul Visa Waiver, precum şi demersurile de evitare a riscurilor de securitate asociate cu reţelele de telecomunicaţii 5G, şeful diplomaţiei române precizând că autorităţile de la Bucureşti pregătesc un cadru legislativ adecvat, care va permite evaluarea riguroasă a tuturor furnizorilor şi comercianţilor. De asemenea, ministrul Aurescu a salutat intenţia SUA de a-şi creşte efectivele militare pe teritoriul României şi a reiterat interesul crescut al ţării noastre pentru o prezenţă militară americană sporită şi a pledat pentru o implicare a SUA, inclusiv financiară, în realizarea proiectelor de interconectare regională, Rail2Sea şi Via Carpatia. Totodată, au fost evidenţiate relevanţa rezervelor de gaz românesc din Marea Neagră pentru securitatea regională, precum şi progresele în cadrul proiectului BRUA. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat invitaţia adresată omologului american de a face o vizită la Bucureşti, când situaţia epidemiologică o va permite, ”invitaţie primită cu deschidere de acesta”, potrivit MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 19 octombrie 2020, consultări politice cu secretarul de stat al SUA Michael R. Pompeo, în cadrul vizitei pe care şeful diplomaţiei române o efectuează la Washington, în perioada 19-20 octombrie, la invitaţia omologului american. Vizita are loc inclusiv în contextul în care, în acest an, se împlinesc 140 de ani de relaţii diplomatice româno-americane. Discuţiile dintre ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Pompeo au constituit o excelentă oportunitate de evaluare, la nivel înalt, a stadiului Parteneriatului Strategic, în baza obiectivelor definite prin Declaraţia Comună a Preşedinţilor Klaus Iohannis şi Donald Trump din august 2019, fiind puse în evidenţă în cadrul convorbirilor progresele şi realizările considerabile obţinute în cursul anului 2020. Totodată, cei doi şefi ai diplomaţiilor au aprofundat discuţiile cu privire la evaluarea stadiului şi prioritizarea proiectelor de interes comun pentru perioada următoare, având în vedere obiectivul extinderii şi aprofundării cooperării bilaterale în 2021, când va fi marcată cea de-a 10-a aniversare a adoptării Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”, precizează MAE.
FOTO: Ministerul Afacerilor Externe
FOTO: Ministerul Afacerilor Externe
 
În cadrul consultărilor cu omologul american, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidenţiat tendinţa ascendentă a cooperării dintre România şi Statele Unite ale Americii pe parcursul anului 2020, când se aniversează 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi SUA, precum şi dialogul politic consistent dintre cele două state, reflectat inclusiv de recenta succesiune de vizite la Washington ale miniştrilor români ai apărării, economiei şi afacerilor externe, în concordanţă cu soliditatea şi dinamica Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.
 
Confirmând dorinţa comună a României şi a SUA pentru aprofundarea cooperării pe toate palierele de interes reciproc, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi secretarul de stat al SUA Mike Pompeo au agreat iniţierea pregătirilor pentru organizarea celei de-a şaptea sesiuni de Dialog Strategic bilateral, la Washington, în prima parte a anului 2021. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat invitaţia adresată omologului american de a efectua o vizită la Bucureşti, atunci când situaţia epidemiologică o va permite, invitaţie primită cu deschidere de acesta.
 
În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul militar, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat eforturile comune de întărire a posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO şi a subliniat necesitatea consolidării în continuare a coeziunii acestuia, cu eliminarea disparităţilor de abordare între Nordul şi Sudul Flancului, cu accent pe regiunea Mării Negre, ca regiune de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică. A reiterat angajamentul României de a continua investiţiile strategice în apărare şi respectarea angajamentelor la nivel Aliat în ceea ce priveşte alocarea de resurse în mod echitabil (burden-sharing). A salutat livrarea recentă de sisteme PATRIOT în România şi semnarea Foii de Parcurs pe 10 ani în domeniul apărării.
 
De asemenea, ministrul Aurescu a salutat intenţia SUA de a-şi creşte efectivele militare pe teritoriul României şi a reiterat interesul crescut al ţării noastre pentru o prezenţă militară sporită în România.
FOTO: Ministerul Afacerilor Externe
FOTO: Ministerul Afacerilor Externe
 
În ceea ce priveşte dezvoltarea dimensiunilor economică şi energetică ale Parteneriatului Strategic, ministrul afacerilor externe şi secretarul de stat au discutat despre priorităţile şi paşii concreţi ca urmare a agreării recente şi parafării Acordului Interguvernamental privind extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă al României, precum şi a semnării unui memorandum de înţelegere ce prevede ca Banca de Import-Export a Statelor Unite să identifice posibilităţi de finanţare în special pentru proiecte în domeniul energiei şi al infrastructurii. 
 
De asemenea, ministrul român a evidenţiat eforturile României privind întărirea interconectivităţii dintre nordul şi sudul Europei Centrale, ca obiectiv strategic în cadrul procesului de redresare şi creştere a rezilienţei economice a Uniunii Europene. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a evocat importanţa celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea şi Via Carpatia, promovate de România inclusiv în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, cu impact strategic direct, inclusiv asupra mobilităţii militare. A pledat pentru o implicare a SUA, inclusiv financiară, în realizarea acestor proiecte, subliniind necesitatea ca pe lângă o prezenţă militară crescută a SUA în regiune, să se consolideze şi o prezenţă economică şi de investiţii americană consistentă. 
 
Totodată, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la securitatea energetică, fiind evidenţiată relevanţa rezervelor de gaz românesc din Marea Neagră pentru securitatea regională, precum şi progresele în cadrul proiectului BRUA şi finalizarea interconectorului de gaz dintre România şi R. Moldova, la finalul lunii iulie 2020 (prin secţiunea Ungheni – Chişinău a gazoductului Iaşi – Ungheni – Chişinău), care asigură, în prezent, conectarea pieţei de gaze naturale din Republica Moldova cu cea europeană, prin România. Bogdan Aurescu a subliniat importanţa începerii, cu implicare americană, cât mai curând, a exploatării resurselor de gaz din platoul continental românesc pentru asigurarea independenţei energetice a României, R. Moldova şi altor state din regiune. 
FOTO: Ministerul Afacerilor Externe
FOTO: Ministerul Afacerilor Externe
 
În domeniul securităţii cibernetice, ministrul afacerilor externe a subliniat demersurile de evitare a riscurilor de securitate asociate cu reţelele de telecomunicaţii 5G şi a menţionat că autorităţile române pregătesc un cadru legislativ adecvat, care va permite evaluarea riguroasă a tuturor furnizorilor şi comercianţilor.
 
În ceea ce priveşte perspectiva României de accedere în Programul Visa Waiver, ministrul afacerilor externe a subliniat, în cadrul întrevederii, importanţa facilitării contactelor directe dintre cetăţeni şi comunităţile de afaceri, în special prin accederea României în acest program. Astfel, ministrul afacerilor externe a agreat împreună cu omologul american continuarea cooperării şi coordonării suplimentare pe acest subiect, în scopul de a duce acest obiectiv comun la îndeplinire, inclusiv prin crearea unui grup de lucru bilateral dedicat.
 
La rândul său, secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a apreciat soliditatea şi substanţa Parteneriatului Strategic cu România. A arătat că pentru Statele Unite România este un aliat de încredere şi un pilon de stabilitate în regiune.
 
Cei doi şefi ai diplomaţiilor română şi americană au făcut de asemenea o evaluare privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre cu privire la care România şi SUA împărtăşesc viziuni comune.
 
Totodată, secretarul de stat american a reiterat sprijinul SUA pentru aderarea României la OCDE. 
 
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea cu privire la situaţia din Republica Moldova şi a reiterat poziţia consecventă a României de susţinător al parcursului european al Republicii Moldova, aceasta fiind singura opţiune în măsură să asigure dezvoltarea economică şi socială a acesteia în beneficiul direct al cetăţenilor săi. Cei doi oficiali au agreat ca SUA şi România să păstreze o coordonare apropiată pe această temă. 
 
Ministrul Bogdan Aurescu i-a prezentat omologului american, cu ocazia întrevederii, o selecţie de copii ale unor documente istorice care au marcat evoluţia celor 140 de ani de relaţii diplomatice româno-americane.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.