Sesiunea plenară inaugurală a conferinţei privind viitorul Europei va avea loc pe 19 iunie 2021, la Strasbourg, cu o participare atât la distanţă, cât şi fizică, în deplină conformitate cu situaţia sanitară, şi va include prezentări privind grupurile de dezbatere ale cetăţenilor europeni şi platforma digitală multilingvă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri, comitetul executiv a aprobat calendarul reuniunilor plenare şi al grupurilor de dezbatere ale cetăţenilor europeni.

Sesiunea plenară va fi precedată de un eveniment destinat cetăţenilor europeni, organizat sub egida conferinţei, care va avea loc pe 17 iunie 2021 la Lisabona (Portugalia) şi va fi difuzat online în direct.

Vor participa 27 de reprezentanţi ai grupurilor de dezbatere ale cetăţenilor sau ai evenimentelor organizate la nivel naţional sub egida conferinţei (unul pentru fiecare stat membru), preşedintele Forumului European de Tineret şi unii dintre cetăţenii deja selectaţi pentru grupurile de dezbatere ale cetăţenilor la nivel european. Evenimentul, organizat, de asemenea, în format hibrid, le va oferi participanţilor ocazia de a discuta cu cei trei copreşedinţi aşteptările lor cu privire la conferinţă. Reprezentaţii vor participa şi la sesiunea plenară inaugurală de la Strasbourg.

Comitetul executiv a luat act miercuri de modalităţile practice finale ale celor patru grupuri de dezbatere ale cetăţenilor europeni, inclusiv de tematicile alocate fiecăruia: valori, drepturi, statul de drept, democraţie, securitate; schimbări climatice, mediu/sănătate; o economie mai puternică, justiţie socială, locuri de muncă/educaţie, tineret, cultură, sport/ transformare digitală şi UE în lume/ migraţia.

În plus, au fost elaborate orientări pentru a ajuta statele membre şi alte părţi interesate să organizeze grupuri de dezbatere ale cetăţenilor şi alte evenimente la nivel naţional, regional sau local, sub egida conferinţei.

Guy Verhofstadt, membru al Parlamentului European şi copreşedinte al comitetului executiv, a declarat: „Acest proces trebuie să se desfăşoare în mod absolut corect. Legitimitatea conferinţei depinde în mare parte de aceasta. În prezent lucrăm la consolidarea platformei, la organizarea grupurilor de dezbatere şi la înfiinţarea sesiunii plenare, a cărei activitate se va baza pe contribuţiile platformei şi ale grupurilor. Remarc, de asemenea, interesul ridicat pentru conferinţă manifestat de parlamentele naţionale, de societatea civilă şi de cetăţeni. Sarcina noastră este să focalizăm tot acest entuziasm şi această energie asupra conferinţei”.

Ana Paula Zacarias, secretară de stat pentru afaceri europene a Portugaliei şi copreşedinta comitetului executiv reprezentând Preşedinţia Consiliului UE, a declarat: „Suntem încântaţi să organizăm primul eveniment al cetăţenilor, luna viitoare, la Lisabona, înainte de prima sesiune plenară a conferinţei. Cetăţenii se vor afla întotdeauna în centrul acestui proces european important şi dorim să le oferim posibilitatea de a se implica şi de a participa cu adevărat. Viitorul nostru comun este în mâinile lor.”

Dubravka Šuica, vicepreşedinta pentru democraţie şi demografie a Comisiei Europene şi copreşedintă a comitetului executiv, a spus: „În curând, vom ajunge la esenţa Conferinţei privind viitorul Europei: cetăţenii noştri. În calitate de elemente determinante ale acestui proces unic, contribuţiile, ideile, speranţele şi visurile lor vor fi esenţiale pentru a contura viziunea privind Uniunea noastră. Conferinţa le oferă cetăţenilor un spaţiu foarte necesar pentru a dezbate între ei şi cu reprezentanţii lor aleşi, pe picior de egalitate”.

La sesiunea plenară a conferinţei vor participa 108 reprezentanţi ai Parlamentului European, 54 de reprezentanţi ai Consiliului (doi pentru fiecare stat membru) şi trei reprezentanţi ai Comisiei Europene, precum şi 108 reprezentanţi ai tuturor parlamentelor naţionale, în condiţii de egalitate, şi cetăţeni. 108 cetăţeni, alături de preşedintele Forumului European de Tineret, vor discuta ideile cristalizate în cadrul grupurilor de dezbatere ale cetăţenilor şi al platformei digitale multilingve.

Vor exista patru grupuri de dezbatere ale cetăţenilor europeni. Fiecare dintre acestea va fi alcătuit din 200 de participanţi şi va include cel puţin o femeie şi un bărbat din fiecare stat membru.

Cetăţenii vor fi selectaţi aleatoriu, pentru a se asigura că sunt reprezentativi pentru diversitatea UE în ceea ce priveşte originea geografică, genul, vârsta, mediul socioeconomic şi nivelul de educaţie. Tinerii între 16 şi 25 de ani vor reprezenta o treime în cadrul fiecărui grup de dezbatere.

În termenul prevăzut, plenul îşi va prezenta propunerile comitetului executiv, care va elabora un raport, în deplină colaborare şi transparenţă cu plenul. Raportul va fi publicat pe platforma digitală multilingvă. Platforma digitală multilingvă constituie locul în care vor fi colectate, analizate şi publicate contribuţiile rezultate în urma tuturor evenimentelor legate de conferinţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.