Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a vizitat, în prima misiune oficială din mandatul preluat la începutul lunii decembrie, pasul Brenner, încercând să aducă la masa negocierilor Germania, Austria şi Italia pentru a rezolva disputa istorică pe problema tranzitului pe acest coridor principal de traversare a Alpilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vălean a avut întrevederi cu autorităţile regionale din Tirol (Austria) şi Tirolul de Sud (Italia), precum şi cu ministrul mediului austriac, Leonore Gewessler, ministrul transporturilor italian, Paola de Micheli, şi ministrul transporturilor din Germania, Andreas Scheuer.

Ruta Brenner, parte dintr-un coridor european extrem de important mai ales pentru transportul de mărfuri, este supra-aglomerată, dar şi supra-poluată, iar deciziile de limitare şi restricţionare a traficului pun probleme din punctul de vedere al liberei circulaţii a mărfurilor şi persoanelor.

"Nu putem sprijini soluţii unilaterale, pentru că ele nu vor funcţiona. Rolul meu e să facilitez şi să aduc împreună părţile interesate de Brenner pentru a găsi o soluţie comună”, a declarat Vălean, la o conferinţă de presă din Tirol.

Adina Vălean a vizitat şi noul tunel Brenner, o investiţie, până acum, de 2 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, tunel care se va deschide în 2028 şi va oferi o alternativă de transport a mărfurilor pe calea ferată. Acest tunel e soluţia pe termen lung, iar Vălean a amintit că trecerea înspre transportul pe cale ferată este viitorul pentru europeni, în linia politică a actualei Comisii şi a Green Deal.

"Acest proiect, tunelul, este cu adevărat un proiect european pentru că e finanţat din banii contribuabililor din întreaga Uniunea Europeană. Toţi europenii au contribuit la acest proiect, care ne permite să mutăm transportul de marfă spre calea ferată. Am investit 2 miliarde de euro aici şi sunt foarte fericită să văd că lucrurile progresează în ritmul planificat”, a declarat comisarul european după vizita din Italia a şantierului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.