Comisarul european Adina Vălean a declarat într-un interviu pentru spotmedia.ro că există o diferenţă de pregătire şi de acceptabilitate vizavi de România şi Bulgaria, cu alte cuvinte, România era mai pregătită să intre în Spaţiul Schengen şi că i s-a părut evident că acceptabilitatea faţă de Bulgaria este mai redusă. Ea consideră că România trebuie să insiste, să pregătească lucrurile ”un pic mai bine”, enunţând şi varianta separării de Bulgaria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atât cât pot să văd, există o diferenţă de pregătire şi de acceptabilitate vizavi de România şi Bulgaria. Cu alte cuvinte, România era mai pregătită. A existat şi această dilemă a bunei vecinătăţi versus separare. Noi am intrat împreună în Uniunea Europeană, am avut un parcurs de bună vecinătate, similar, în ceea ce priveşte integrarea europeană. Bulgaria este însă într-o situaţie politică instabilă de ceva vreme, care continuă, nici măcar nu se ştie dacă vor avea alegeri din nou. Vreau să spun că, în acest moment, mie mi s-a părut evident că acceptabilitatea faţă de Bulgaria este mai redusă. A influenţat poate şi acest pachet, România-Bulgaria, faptul că a trebuit să fim văzuţi împreună”, a declarat Adina Vălean în interviul acordat spotmedia.ro, întrebată cum vede faptul că România şi Bulgaria nu au fost admise în spaţiul Schengen, în Consiliul JAI, în pofida a ceea ce a spus Comisia Europeană, în pofida a ceea ce s-a votat în Parlamentul European.

În opinia sa, ceea ce România are de făcut în continuare este să insiste, să pregătească lucrurile ”un pic mai bine”, ”poate chiar să ajungem la separarea de Bulgaria”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Până la urmă, cred că am trecut de la adolescenţă la maturitate, ca membri ai Uniunii Europene şi nu trebuie să fim priviţi tot timpul la pachet cu cineva. Acesta ar putea fi un demers în sine, dar nu vreau să dau sfaturi, pentru că ar fi nedrept să las impresia că aş şti eu mai bine decât cei care se ocupă direct de aceste lucruri. Ştiu că au fost eforturi diplomatice foarte intense în ultima vreme, începând cu ministrul de Interne Bode, dar şi tot guvernul, până la prim-ministru şi preşedintele”, a argumentat comisarul european.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.