Premierul Dacian Cioloş i-a înmânat premierului canadian Justin Trudeau o scrisoare comună a şefilor guvernelor român şi bulgar care susţin nevoia de reciprocitate în privinţa vizelor. Dintre statele membre UE, România şi Bulgaria sunt singurele faţă de care Canada menţine regimul de vize.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit miercuri, la Ottawa, cu omologul său Justin Trudeau, premierul Canadei. Pe agenda discuţiilor s-a aflat şi obiectivul major al României în această vizită oficială, şi anume aducerea problematicii vizelor pentru cetăţenii români în atenţia Guvernului de la Ottawa la nivel politic, după ce în ultimii ani acest subiect a fost tratat mai ales la nivel tehnic în diferite formate de negociere, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, primul-ministru român i-a înmânat premierului canadian o scrisoare comună semnată de Dacian Cioloş şi de Boyko Borissov, premierul Bulgariei. Textul scrisorii reafirmă dorinţa de a întări parteneriatul şi prietenia cu Canada, trece în revistă marile teme de pe agenda comună din perioada următoare de pe urma cărora cetăţenii şi companiile celor trei ţări vor putea beneficia şi supun atenţiei premierului Justin Trudeau nevoia de reciprocitate în problema vizelor pentru români şi bulgari aşa cum s-a specificat în Declaraţia ultimului summit Uniunea Europeană-Canada, în 2014.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

În cadrul întâlnirii dintre primul-ministru canadian Justin Trudeau şi premierul român Dacian Cioloş s-au făcut referiri şi la bunele relaţii bilaterale româno-canadiene la care contribuie şi o comunitate de aproximativ 200.000 de canadieni de origine română excelent integraţi în cultura ţării de adopţie şi care contribuie major la dezvoltarea societăţii canadiene, se arată în comunicat.

"Am venit în Canada pe fondul unei relaţii privilegiate pe care o avem între România şi Canada şi a susţinerii pe care România o acordă relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Canada. Ca două ţări prietene am convenit că trebuie sa arătam o dorinţă clară de soluţionare a chestiunii liberalizării vizelor pentru cetăţenii români. Avem ingredientele tehnice la care vom adăuga, începând de azi, o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare. Premierul Trudeau şi-a arătat deschiderea pentru a lucra împreună, rapid şi eficace în acest sens. Ministrul Tudorache a avut azi o primă întâlnire cu ministrul imigraţiei şi vor rămâne în contact pentru a arăta succesul unei politici colaborative şi deschise, după cum am concluzionat cu premierul Trudeau", a declarat primul-ministru Dacian Cioloş, potrivit sursei citate.

Premierul Justin Trudeau a mulţumit României pentru sprijinul consular acordat Canadei în Siria.

De asemenea, cei doi premieri au discutat aspecte legate de pregătirea Summit-ului NATO de la Varşovia.

În cadrul vizitei, premierul Dacian Cioloş s-a mai întâlnit cu preşedinţii Senatului, George J. Furey, şi al Camerei Comunelor, Geoff Regan, precum şi cu Guvernatorul General al Canadei.

Ca urmare a convorbirii între premieri, Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei primului-ministru, a avut o întâlnire cu John McCallum, ministrul imigraţiei din Canada. Cei doi miniştri au avut o întrevedere în cursul după-amiezii pentru a stabili etapele de lucru pe dosarul Vizelor şi pentru clarificarea unor aspecte tehnice cu privire la regimul vizelor, pornind de la rezultatele preliminare ale concluziilor comisiei tehnice canadiene care a vizitat România săptămâna trecută.

Potrivit sursei citate, în toate discuţiile cu oficialii canadieni s-a evidenţiat necesitatea dialogului politic pe problematica vizelor în complementaritate cu formatul tripartit România-Canada-Comisia Europeană. Dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cât mai ales din cea a pregătirii semnării, aplicării şi ratificării, în următoarele luni, a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE-Canada (CETA).  

Este prima întâlnire cu un prim-ministru de la instalarea în octombrie 2015 a guvernului liberal canadian condus de Justin Trudeau.

Dintre statele membre UE, România şi Bulgaria sunt singurele faţă de care Canada menţine regimul de vize. România a renunţat din 2002 la obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii canadieni, conformându-se reglementărilor în materie ale UE.

Un nou summit UE-Canada, ce va face trecerea la o cooperare politică şi economică dintre UE şi Canada, aprofundată, pe baze superioare, este avut în vedere pentru sfârşitul lunii octombrie 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.