Şeful direcţiei Generale Anticorupţie din MAI, chestorul Cătălin Ioniţă din MAI a fost informat oficial în luna octombrie de autorităţile judiciare de la Chişinău că Vladimir Plahotniuc, pe al cărui nume este emis un mandat de arestare, fiind acuzat de de spălare de bani, a fost identificat în zona Copou din Iaşi, relevă o analiză Deutsche Welle. Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova i-a solicitat, la 30 octombrie, oficialului român să dispună ”orientarea autorităţilor competente”, în vederea identificării locului exact în care se află oligarhul moldovean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plahotniuc este cercetat în Republica Moldova într-un dosar de spălare de bani, dar figurează în dosare penale şi în alte ţări. În iunie 2019, când a pierdut puterea, Plahotniuc a fugit din Moldova prin regiunea separatistă transnistreană. Ulterior, în spaţiul public au apărut informaţii despre faptul că acesta s-ar fi "stabilit" iniţial la Londra, apoi în Miami, dar, la sfârşitul lunii octombrie, a fost la Iaşi, fiind identificat, conform documentului transmis de Chişinău, în zona spitalului Parhon din Copou, în perioada 25 - 28 octombrie. Analiza Deutsche Welle menţionează inclusiv informaţia difuzată de Pagina de Media, conform căreia Vladimir Plahotniuc, care deţine în Moldova postul de televiziune Prime TV (principalul canal TV), dar şi alte instituţii media, este interesat de postul Prima TV.

Deutsche Welle remarcă faptul că la 29 noiembrie 2019, Procuratura Anticorupţie de la Chişinău l-a dat pe Plahotniuc în urmărire internaţională, fără însă a menţiona şi cea de a doua identitate a sa, Novak Vladislav Vladimir, deşi fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Chiril Moţpan, dezvăluise informaţia despre cea de-a doua identitate încă din 21 noiembrie. 

De altfel, la începutul lunii decembrie, preşedintele Igor Dodon a confirmat, după o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate, că Plahotniuc Vladimir şi Novak Vladislav Vladimir sunt una şi aceeaşi persoană, actele cu cea de a doua identitate fiind obţinute în baza unei solicitări a fostului şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari, cunoscut ca fiind "mâna dreaptă" a lui Plahotiuc. Procedura este una netradiţională, dar legală în cazul "ofiţerilor sub acoperire" ai SIS din Republica Moldova, comentează Deutsche Welle.

Abia marţi, 10 decembrie, autorităţile moldovene l-au informat oficial pe ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, despre cea de-a doua identitate a lui Plahotniuc - înştiinţări similare fiind transmise şi ambasadorilor SUA - Dereck J. Hogan şi Regatului Unit - Steven Fisher, notează Deutsche Welle.

Şi în acest caz, Chişinăul a solicitat sesizarea autorităţilor competente ale României în vederea identificării locului în care se află Plahotniuc.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.