Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a precizat că România solicită ferm Belarus să aibă în vedere drepturile fundamentale ale omului şi consideră că singura cale pentru a încheia violenţele este deschiderea, cât mai curând, a unui dialog politic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Foarte preocupat de evoluţiile recente din Belarus. România solicită ferm Belarusului sa respecte pe deplin drepturile fundamentale ale omului şi este ferm convinsă ca singura cale de urmat este stoparea violenţelor şi iniţierea dialogului politic cat mai curând posibil”, a scris Bogdan Aurescu luni pe Twitter.

Belarus a anunţat, luni, victoria clară a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la alegerile prezidenţiale, după o noapte marcată de manifestaţii antiguvernamentale la care poliţia a intervenit în forţă, relatează AFP.

Duminică seară, mii de locuitori din Belarus au ieşit în stradă pentru a protesta, la scurt timp după apariţia rezultatelor unui sondaj la ieşirea de la urne care arăta că Lukaşenko a câştigat detaşat alegerile. Forţele de orrdine au intervenit cu grenade cu efect acustic şi luminos, cu gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă. O persoană a murit şi alte zeci au fost rănite.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale Viasna, un tânăr a suferit un traumatism cranian fatal după ce a fost lovit de un vehicul în centrul oraşului Minsk, în timpul protestelor.

În Belarus au fost arestate cel puţin 300 de persoane implicate în manifestaţii, dintre care 152 la Minsk. Belarus nu a mai organizat din 1995 un scrutin considerat liber şi corect.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat, luni, că protestele de noaptea trecută au fost orchestrate din Polonia, Marea Britanie şi Cehia, relatează Tass, citând agenţia BeITA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.