Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a inaugurat, vineri, în cadrul unei ceremonii oficiale, Consulatul General al României la Stuttgart. Consulatul este operaţionalizat integral, fiind pregătit să ofere întreaga gamă de servicii consulare celor aproximativ 172.000 de cetăţeni români rezidenţi în landul german Baden-Württemberg, care constituie circumscripţia consulară Stuttgart.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În timpul primului meu mandat ca ministru al Afacerilor Externe, în cursul anului 2015, am iniţiat o amplă strategie de extindere a reţelei consulare a României, cu precădere în state unde se înregistrează o prezenţă românească semnificativă, precum Italia, Spania, Germania, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii. Consulatul General al României la Stuttgart era unul dintre primele oficii consulare propuse atunci spre înfiinţare şi mă bucur că astăzi pot marca, chiar dacă după patru ani de la momentul luării deciziei în acest sens, actul oficial de deschidere a acestuia”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, extinderea reţelei consulare române din Germania vine în întâmpinarea necesităţii în creştere de asistenţă, protecţie şi servicii consulare pentru comunitatea română locală, ale cărei dimensiuni au cunoscut în ultimii ani o evoluţie constant ascendentă.

Pe de altă parte, amplificarea prezenţei consulare române în Germania este în consonanţă cu dezvoltarea şi intensificarea relaţiilor bilaterale cu statul de reşedinţă pe multiple paliere, în cadrul unei relaţii privilegiate cu valenţe strategice, ceea ce reprezintă o prioritate a politicii externe a ţării noastre.

”În contextul internaţional şi european actual, reprezentarea consulară are o importanţă specială prin rolul său de vector în consolidarea, dezvoltarea şi promovarea relaţiilor bilaterale. În prezent, România dispune de una dintre cele mai extinse reţele consulare de pe mapamond, iar în ceea ce priveşte prezenţa consulară în spaţiul Uniunii Europene, ocupă primul loc între statele membre UE. Prin lansarea oficială de astăzi, adăugăm un nou nume pe această listă, deja impresionantă”, a mai precizat ministrul Bogdan Aurescu.

Consulatul este operaţionalizat integral, fiind pregătit să ofere întreaga gamă de servicii consulare celor aproximativ 172.000 de cetăţeni români rezidenţi în landul german Baden-Württemberg, care constituie circumscripţia consulară Stuttgart.

La eveniment au mai participat Günther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag; Friedlinde Gurr-Hirsch, secretar de stat pentru Mediu Rural şi Protecţia Consumatorilor în Guvernul landului Baden-Württemberg; Dr. Alexandra Sußmann, primar al oraşului Stuttgart pentru probleme sociale şi integrare; Emil Hurezeanu, ambasadorul României în R.F. Germania; Radu Florea, consulul general al României la Stuttgart; Lazăr Comănescu, fost ministru al afacerilor externe şi fost ambasador al României în Germania, oficialităţi locale, numeroşi membri ai comunităţii române, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai corpului consular acreditat pe plan local.

În prezent, România dispune pe teritoriul Republicii Federale Germania de patrureprezentanţe diplomatice şi consulare: Ambasada României la Berlin şi Consulatele Generale ale României la Bonn, München şi Stuttgart.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.