Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, luni, la Washington, înaintea consultărilor politice bilaterale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, că România susţine eforturile SUA "de a reuni democraţiile lumii în jurul obiectivului comun de consolidare a valorilor democratice". "Voi reitera astăzi (...) susţinerea fermă a României pentru parteneriatul transatlantic şi pentru rezilienţa strategică transatlantică, întrucât consider că acestea sunt elemente-cheie pentru a asigura pacea, stabilitatea şi prosperitatea durabile, în Europa şi la nivel global. Domnule secretar de stat, dragă Tony, SUA poate conta pe România, care este unul dintre cei mai puternici aliaţi şi parteneri ai SUA, la nivel european şi transatlantic", a transmis el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vizita mea şi Dialogul Strategic se desfăşoară la momentul potrivit şi au o valoare simbolică, întrucât anul acesta aniversăm 10 ani de la adoptarea de către ţările noastre a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI şi de la încheierea de către ţările noastre a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. Pentru mine, personal, acestea au o semnificaţie specială, întrucât am fost negociatorul-şef pentru ambele documente. Mai mult decât atât, anul viitor, în 2022, vom marca 25 de ani de la lansarea Parteneriatului nostru Strategic. Toate aceste momente ne reamintesc că trebuie să fim mai ambiţioşi şi mai hotărâţi să aprofundam şi să extindem Parteneriatul nostru Strategic. Am realizat multe, dar nu ne oprim aici", a declarat Bogdan Aurescu, în cadrul unor declaraţii de presă făcute împreună cu omologul său american, secretarul de stat Antony Blinken, la sediul Departamentului de Stat.

El a menţionat că pe agenda consultărilor sunt teme foarte importante pentru cooperarea noastră în plan bilateral şi multilateral.

"În primul rând, vom discuta despre aprofundarea cooperării noastre excelente politice şi de securitate. Voi sublinia importanţa coordonării strânse în cadrul negocierilor asupra Noului Concept Strategic al NATO, a continuării consolidării posturii de descurajare şi apărare pe întreg Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre, şi, de asemenea, a creşterii prezenţei americane în regiune şi în România. În al doilea rând, vom discuta despre cooperarea în domeniul economiei şi energiei, voi menţiona necesitatea mai multor investiţii americane şi a creşterii implicării SUA  în proiecte regionale strategice de interconectare, precum Rail2Sea şi Via Carpathia. Aţi menţionat cooperarea în domeniul nuclear şi cred că aceasta creşte, devine un nou pilon al Parteneriatului nostru Strategic, şi nu mă refer doar la proiectul de la Centrala de la Cernavodă, ci şi la programul privind Reactoarele Modulare Mici. Voi menţiona aderarea României la OCDE şi mulţumesc, Tony, pentru sprijinul SUA pentru extinderea organizaţiei", a afirmat Aurescu.

El a făcut referire şi la Programul Visa Waiver.

"Nu în ultimul rând, mă voi referi la un obiectiv de mare importanţă pentru cetăţenii români, şi anume accederea României în Programul Visa Waiver. Sper că vom putea identifica modalităţi concrete pentru a înregistra progrese în acest dosar foarte important. Susţinem puternic eforturile SUA de a reuni democraţiile lumii în jurul obiectivului comun de consolidare a valorilor democratice, cu prilejul apropiatului Summit al Democraţiilor, inclusiv în contextul Preşedinţiei României a Comunităţii Democraţiilor. Voi reitera astăzi, şi o fac şi în aceste momente, susţinerea fermă a României pentru parteneriatul transatlantic şi pentru rezilienţa strategică transatlantică, întrucât consider că acestea sunt elemente-cheie pentru a asigura pacea, stabilitatea şi prosperitatea durabile, în Europa şi la nivel global. Domnule secretar de stat, dragă Tony, SUA poate conta pe România, care este unul dintre cei mai puternici aliaţi şi parteneri ai SUA, la nivel european şi transatlantic", a mai spus Aurescu.

La rândul său, secretarul de stat Antony Blinken a transmis că "România poate conta pe SUA".

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, are, luni, la Washington D.C., consultări politice bilaterale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul vizitei pe care ministrul român de externe o face în Statele Unite ale Americii, în perioada 8-9 noiembrie, la invitaţia omologului american.

Vizita marchează totodată deschiderea oficială a celei de-a şaptea reuniuni a Dialogului Strategic România-SUA pentru implementarea Declaraţiei comune pentru Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii din 2011.

Potrivit MAE, organizată în contextul simbolic al marcării, în 2021, a unor momente aniversare în relaţia bilaterală – zece ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI şi de la semnarea şi intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, precum şi cinci ani de la operaţionalizarea facilităţii anti-rachetă de la Deveselu, vizita oferă importante oportunităţi pentru reconfirmarea angajamentului bilateral solid faţă de extinderea principalelor coordonate ale Parteneriatului Strategic şi aprofundarea proiectelor de interes comun pe toate dimensiunile Parteneriatului Strategic. De asemenea, vizita prefigurează marcarea, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.