Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, la Reuniunea miniştrilor afacerilor externe pe teme legate de gestionarea pandemiei de COVID-19, găzduită de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, nevoia de solidaritate şi cooperare constante la nivel internaţional, drept pre-condiţii pentru crearea şi utilizarea unor mecanisme tot mai eficiente de răspuns la criză, aşa cum este Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat, miercuri, la Reuniunea miniştrilor afacerilor externe pe teme legate de gestionarea pandemiei de COVID-19, găzduită de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Reuniunea a avut drept scop avansarea eforturilor pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19 şi a reface securitatea sanitară la nivel global.

Potrivit MAE, Aurescu a exprimat, în intervenţia sa, încrederea că schimbul de opinii realizat cu prilejul Reuniunii ministeriale va contribui la dezvoltarea unor acţiuni globale mai eficiente şi mai bine coordonate în gestionarea multiplelor provocări generate de pandemia de COVID-19. Şeful diplomaţiei române s-a referit la experienţa ţării noastre în gestionarea crizei pandemice, context în care s-a evidenţiat nevoia de solidaritate şi cooperare constante la nivel internaţional, drept pre-condiţii pentru crearea şi utilizarea unor mecanisme tot mai eficiente de răspuns la criză, aşa cum este Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, de care beneficiază şi România.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat contribuţia României la eforturile regionale şi internaţionale de combatere a efectelor pandemiei, precum faptul că ţara noastră a fost primul stat membru UE care a găzduit rezerva strategică de echipamente medicale a Uniunii – RescEU şi a facilitat transportul acestora către alte state membre şi vecine, accesarea de către România, în premieră, a facilităţii „Strategic Airlift Capability" a NATO, în scopul transportului de echipamente medicale din Coreea de Sud, precum şi misiunile medicale româneşti în state precum Italia, SUA, Republica Moldova ori Slovacia. Astfel, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanţa cooperării multilaterale în gestionarea acestei crize, preferabilă tendinţelor de auto-izolare sau acţiune unilaterală ce s-au manifestat mai ales la începutul crizei.

"În plus, ministrul român s-a referit la politica ţării noastre în ceea ce priveşte sprijinul acordat statelor din regiune şi nu numai, evocând donaţiile consistente de echipamente medicale ale României către Republica Moldova, precum şi donaţiile de peste jumătate de milion de vaccinuri către această ţară. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la nevoia consolidării rezilienţei strategice la nivel naţional şi internaţional, pe toate dimensiunile sale, politică, economică, digitală şi sanitară. Totodată, ministrul român a subliniat importanţa consolidării ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a eforturilor de consolidare a rezilienţei democratice, mai ales în contextul intensificării campaniilor de dezinformare, prin întărirea sistemului multilateral şi a parteneriatelor între state care împărtăşesc viziuni şi interese comune. În acest context, a subliniat importanţa unui parteneriat transatlantic solid, obiectiv pe care România îl susţine pe deplin", a transmis MAE.

Conform sursei citate, discuţiile miniştrilor şi oficialilor participanţi s-au încheiat cu lansarea unei Declaraţii finale a Reuniunii ministeriale („Chair Statement"), ce reflectă angajamentele asumate de statele participante în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri pe scară largă şi extinderea producţiei de vaccinuri la nivel global, sporirea capacităţilor de gestionare a crizei COVID-19 prin crearea de platforme care să susţină finanţarea şi cooperarea la nivel regional, consolidarea arhitecturii de siguranţă sanitară la nivel global şi definirea rolului conducerii politice în structurile globale de guvernanţă în domeniul sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.