Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, sâmbătă, în marja Conferinţei de Securitate de la München, cu o delegaţie a Congresului SUA condusă de reprezentantul Mike Turner, el salutând susţinerea bipartizană a Congresului SUA pentru eforturile de întărire a Flancului Estic al NATO. Totodată, Aurescu a subliniat necesitatea de a acorda atenţie sporită situaţiei de securitate din Republica Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă, în marja Conferinţei de Securitate de la München, o întrevedere cu o delegaţie a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, condusă de Mike Turner, şeful Comisiei pentru Intelligence (House Permanent Select Committee on Intelligence) şi co-preşedinte al Grupului de prietenie cu România din Congresul SUA. De asemenea, ministrul a avut o întrevedere cu senatorul Christopher Coons.

Potrivit MAE, Bogdan Aurescu l-a felicitat pe şeful delegaţiei americane pentru recenta sa numire în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Intelligence din Camera Reprezentanţilor. El a apreciat numărul crescut de contacte bilaterale româno-americane, inclusiv la nivel parlamentar, din ultimul an, cu o contribuţie semnificativă la dezvoltarea relaţiilor România-SUA şi la promovarea obiectivelor comune.

Ministrul de externe a salutat, totodată, susţinerea bipartizană a Congresului SUA pentru eforturile de întărire a Flancului Estic al NATO şi a subliniat importanţa sprijinului american pentru securitatea transatlantică, inclusiv din perspectiva prezenţei militare crescute în România. Aurescu a evidenţiat necesitatea implementării rapide a deciziilor luate cu prilejul Summitului NATO de la Madrid, şi perspectiva redefinirii relaţiei dintre NATO şi Rusia.

”În contextul schimbului de opinii cu membrii delegaţiei americane pe tema evoluţiilor din regiune, şeful diplomaţiei române a punctat sprijinul acordat de România Ucrainei, în special ajutorul umanitar, pentru refugiaţi, respectiv, pentru economia de război a statului vecin, prin tranzitul a peste 13 milioane tone de cereale. Cu privire la situaţia din Republica Moldova, ministrul de externe a indicat necesitatea acordării unei atenţii sporite situaţiei de securitate din acest stat, punctând relevanţa coordonării între partenerii internaţionali şi importanţa unui sprijin crescut pentru asigurarea nevoilor din domeniul energetic”, arată MAE.

Potrivit sursei citate, alte aspecte incluse pe agenda discuţiilor s-au referit la eforturile autorităţilor române de accedere la programul Visa Waiver, obiectiv prioritar pentru cetăţenii români. Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat cu acest prilej sprijinul membrilor Congresului SUA în identificarea unor soluţii, inclusiv de natură legislativă, în vederea realizării progreselor necesare pe acest dosar.

”Membrii delegaţiei americane au evidenţiat rolul important al României între aliaţii SUA şi cooperarea strânsă din ultimele decenii şi au dat asigurări cu privire la susţinerea de care ţara noastră se bucură la nivelul Congresului SUA. Mike Turner a mulţumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru eforturile excepţionale depuse de România în sprijinul multidimensional acordat Ucrainei şi pentru rolul său de lider în asigurarea securităţii regionale”, mai scrie în comunicatul ministerului.

Din delegaţia condusă de congressman-ul Mike Turner au mai făcut parte: Mike McCaul, Gerald E. Connolly, Brett Guthrie, Brendan Boyle, Neal Dunn, Jason Crow, Brian Fitzpatrick, Rich McCormick, Ronny Jackson, Darrell Issa, Keith Self, Jake Ellzey, Veronica Escobar, Nancy Mace, Mikie Sherrill.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.