Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că pachetul de sancţiuni impus de Uniunea Europeană Federaţiei Ruse va fi aplicat de toate statele membre, inclusiv România, arătând că nu este exclus "un pachet suplimentar, mult mai puternic, de sancţiuni, în cazul în care Federaţia Rusă continuă agresiunea sa împotriva Ucrainei". El a mai afirmat că o intrare a forţelor armate în regiunile separatiste din Ucraina, pe care le controlează deja, reprezintă o "prezenţă ilegală", întrucât acele teritorii aparţin de drept Ucrainei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bogdan Aurescu a afirmat că România "a jucat un rol" în elaborarea sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei, el arătând că pachetul de sancţiuni impuse de Uniunea Europeană Federaţiei Ruse include tot Parlamentul rus, alţi 27 de oficiali din diverse medii, dar şi sancţiuni legate de comerţ, legături economice cu entităţile separatiste "aşa zis independente", dar şi restricţii de natură financiară.

"Este un pachet extrem de solid, iar România, alături de celelalte state membre, nu trebuie să facă altceva decât să aplice acest pachet de sancţiuni. Toate statele membre aplică acest pachet de sancţiuni începând de astăzi”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, miercuri seară, la Digi 24.

El a arătat că nu este exclus "un pachet suplimentar, mult mai puternic, de sancţiuni, în cazul în care Federaţia Rusă continuă agresiunea sa împotriva Ucrainei”.

"Ceea ce este absolut clar este hotărârea liderilor europeni ca orice mişcare suplimentară agresivă, orice atac din partea Rusiei faţă de Ucraina să producă efecte masive şi costuri severe, aşa cum a decis deja Consiliul European în luna decembrie”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a adăugat că, "dacă Federaţia Rusă, aşa cum spun deja unele surse, va intra în Ucraina, în mod agresiv, cu un atac armat, este clar că răspunsul va fi de o consolidare extrem de consistentă a posturii de descurajare şi apărare a NATO".

"Din punct de vedere juridic, acele provincii separatiste ţin de Ucraina. Din punct de vedere juridic, Ucraina are suveranitate de jure asupra acelor teritorii, ele aparţin în mod legal Ucrainei. Prin urmare, orice prezenţă cu trupe care nu este acceptată de statul pe al cărui teritoriu intră acele trupe reprezintă o prezenţă ilegală, deci o invazie, dacă putem folosi acest termen, dar în orice caz, este o prezenţă ilegală, deci o încălcare a dreptului internaţional”, a afirmat Bogdan Aurescu.
 
El a arătat că în cazul unei intrări a militarilor pe teritoriul Ucrainei se încalcă un alt principiu de drept, acela al consimţământului statului gazdă.
 
Aurescu a adăugat că există "o prezenţă militară rusă extrem de consistentă în jurul Ucrainei” şi, prin urmare, "ne putem aştepta la o intenţie agresivă, dar în continuare sperăm să nu se întâmple".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.