Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a deschis, marţi, împreună cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, Conferinţa anuală a NATO pe tema controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării armelor de distrugere în masă. "Alături de aliaţii şi partenerii săi, România rămâne profund angajată pentru respectarea şi implementarea deplină, în literă şi spirit, a acordurilor existente privind controlul armamentelor, dezarmarea şi neproliferarea”, a afirmat Aurescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis marţi, 10 noiembrie 2020, alături de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Conferinţa anuală a NATO pe tema controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării armelor de distrugere în masă, desfăşurată în format online hibrid Bucureşti – Bruxelles", a transmis MAE.

Evenimentul este organizat de Ministerul român al Afacerilor Externe, în parteneriat cu Secretariatul Internaţional al NATO, pentru a marca 50 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare, în perspectiva următoarei Conferinţe de Evaluare a Tratatului, din anul 2021.

Potrivit MAE, şeful diplomaţiei române a subliniat, în alocuţiunea sa, că organizarea de către România a acestui eveniment reflectă angajamentul puternic al ţării noastre în cadrul NATO, cât şi faţă de arhitectura internaţională actuală privind controlul armamentelor, dezarmarea şi neproliferarea. Totodată, făcând referire la ameninţările în creştere la adresa securităţii internaţionale, ministrul român a reiterat susţinerea României pentru un multilateralism eficient şi cooperare internaţională şi a pledat pentru progrese în toate aspectele legate de controlul armamentelor, dezarmării şi neproliferării nucleare, în vederea consolidării securităţii globale.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat convingerea puternică a României că Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare, de la a cărui intrare în vigoare s-au împlinit, la 5 martie anul acesta, 50 de ani, este fundamentul arhitecturii de dezarmare şi neproliferare nucleară şi al promovării utilizării energiei nucleare în scopuri paşnice.

Aurescu a reconfirmat angajamentul României de a susţine şi asigura integritatea Tratatului.

"Alături de aliaţii şi partenerii săi, România rămâne profund angajată pentru respectarea şi implementarea deplină, în literă şi spirit, a acordurilor existente privind controlul armamentelor, dezarmarea şi neproliferarea”, a declarat ministrul Aurescu.

Ministrul român a făcut apel la responsabilitate şi eforturi comune în direcţia consolidării implementării Tratatului de Neproliferare, inclusiv în perspectiva Conferinţei de revizuire a Tratatului din 2021, precizând că "într-o perioadă în care ne confruntăm cu ameninţări în creştere, este nevoie, mai mult decât oricând, de o abordare unitară privind ameninţările de proliferare şi securitate”.

De asemenea, el a evocat, ca o contribuţie naţională concretă în susţinerea unor rezultate pozitive ale următoarei Conferinţe de Evaluare, co-prezidarea de către România, prin ministrul român de externe, în intervalul 10-14 februarie 2020, la Viena, a Conferinţei Internaţionale privind Securitatea Nucleară (ICONS 2020), care a reafirmat obiectivele Tratatului privind Neproliferarea Nucleară: neproliferarea nucleară, dezarmare nucleară şi utilizarea paşnică a energiei nucleare.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a mulţumit în mod deosebit ministrului afacerilor externe al României pentru co-organizarea şi găzduirea evenimentului, de către ţara noastră, în condiţii excepţionale. Mesajul său a fost axat pe necesitatea de a urmări cu maximă prioritate aspectele de control al armamentelor şi dezarmare, într-o manieră echilibrată, reciprocă şi verificabilă.

"Într-un moment în care ameninţările la adresa securităţii noastre sunt mai complexe şi imprevizibile ca niciodată, avem nevoie de un factor de descurajare nuclear puternic combinat cu un control eficient al armamentelor, pentru a ne păstra pacea şi libertatea”, a declarat secretarul general al NATO.

Conferinţa va fi închisă de secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul MAE Dan Neculăescu şi de secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană.

Conferinţa anuală a NATO pe tema controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării armelor de distrugere în masă (NATO Conference on Weapons of Mass Destruction (WMD) Arms Control, Disarmamentand Non-proliferation), aflată la cea de-a 16-a ediţie, este unul din evenimentele anuale emblematice ale NATO.

Prin lucrările sale, care nu au un caracter public, conferinţa urmăreşte să ofere Aliaţilor o platformă de interacţiune deschisă pe tema controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării armelor de distrugere în masă cu state partenere, alte state invitate şi organizaţiile internaţionale relevante, arată MAE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.