Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, susţine că România a făcut progrese în ultimii ani în consolidarea statului de drept, precizând că un stat de drept puternic are şi beneficii economice, companiile având nevoie de stabilitate, predictibilitate şi legi aplicate în mod transparent.
Hoyt Lee a susţinut o prelegere, joi după-amiază, la Universitatea Ovidius, explicând în faţa studenţilor importanţa Parteneriarului Strategic dintre SUA şi România. În discursul său, el a menţionat câteva motive pentru care statul de drept este important, iar unul dintre acestea este cel economic.
“De ce considerăm statul de drept atât de important? În primul rând, din motive economice, pentru creşterea schimburilor comerciale şi a investiţiilor, companiile au nevoie de stabilitate şi predictibilitate, de stat de drept, de legi bune aplicate în mod corect şi transparent. Ne dorim ca România să fie mai prosperă, atractivă pentru investiţiile străine directe. Ţările europene care au o reputaţie pentru consolidarea statului de drept au puternică economie. Ţările cu reputaţie pentru corupţie şi cu un stat de drept slab tind să aibă economii mai slabe”, a explicat Hoyt Lee.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
Un alt motiv este legat de responsabilitate, el explicând că SUA trebuie să ştie că aliaţii săi sunt dispuşi să-şi îndeplinească angajamentele şi de faptul că susţin valori comune, precum democraţie, libertate, stat de drept şi că aceste valori reprezintă fundaţia pe care se clădesc aceste relaţii.
Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Europa şi Eurasia a mai afirmat că angajamentul României către statul de drept reprezintă o măsură a angajamentului faţă de relaţiile SUA-România şi consideră statul de drept o apărare cheie împotriva tiraniei, corupţiei şi influenţei străine nocive.
Hoyt Lee a menţionat că atunci când statul de drept este slab corupţia prosperă, iar politicienii pun mai presus interesele personale decât cele ale cetăţenilor.
“Democraţia este cea mai sigură atunci când legea se aplică în mod egal, în mod echitabil tuturor şi nimeni nu este mai presus de lege, chiar şi politicienilor de nivel înalt. Atunci când statul de drept este slab, corupţia şi nepotismul prosperă, iar liderii se concentrează asupra intereselor personale faţă de cele ale cetăţenilor. Când statul de drept este slab şi corupţia larg răspândită, actorii străini pot da mită, pot cumpăra, controla politicienii, media, partide, în cazuri extreme, preiau ţări fără invadare sau folosirea forţei”, a menţionat asistentul adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Europa şi Eurasia.
El a mai spus că România a făcut progrese în consolidarea statului de drept în ultimii ani.
"România a făcut progrese enorme în consolidare statului de drept în ultimii ani, în special prin urmărirea penală a corupţiei: prin aplicarea legii, DNA şi instanţe. Nimic nu este mai eficient în combaterea corupţiei şi asigurarea respectării legii decât urmărirea penală, condamnarea şi când este justificat, întemniţarea funcţionarilor corupţi”, a mai declarat Hoyt Yee.
El a mai spus că protestele din România au fost o sursă de inspiraţie pentru cetăţeni din întreaga lume.
“Singurul fenomen mai puternic pentru consolidarea statului de drept este o demonstraţie masivă a sute de mii de cetăţeni cerând liderilor aleşi să întărească, nu să slăbească măsurile împotriva corupţiei. Protestele la care am asistat la începutul acestei luni în Bucureşti şi în alte oraşe din România au fost o sursă de inspiraţie pentru cetăţeni din toată lumea, luptând pentru libertate, democraţie şi statul de drept”, a menţionat asistentul adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Europa şi Eurasia.
El a subliniat că protestele de la începutul acestei luni din ţara noastră au fost autentice, deşi au apărut informaţii că în spatele acestora s-ar fi aflat Ambasada SUA sau George Soros şi acest lucru arată că cetăţenii doresc un stat puternic, iar guvernanţii trebuie să înţeleagă acest lucru.
“Cred că primul lucru demn de menţionat este că protestele au fost paşnice. Din câte îmi dau seama, ele au fost autentice. Înţeleg că au existat unele acuzaţii că poate George Soros, Microsoft sau Ambasada Statelor Unite ale Americii au fost în spatele manifestaţiilor, dar nu am văzut dovezi în acest sens. Protestele au părut complet autentice, spontane, sincere şi sper că nu va fi nevoie de astfel de demonstraţii, că guvernul va înţelege că dumneavoastră, cetăţenii, vă doriţi un stat de drept puternic, nu unul slab şi că în viitor hotărârile vor reflecta acest lucru”, a mai spus Hoyt Yee.
Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee a fost prezent, joi după-amiază, la Universitatea Ovidius din Constanţa, unde a ţinut o prelegere în faţa studenţilor despre Parteneriatul Strategic dintre SUA şi România.
La finalul întâlnirii, a primit din partea rectorului Universităţii Ovidius, Sorin Rugină, o pictură cu bustul poetului Ovidius, o diplomă de excelenţă şi insigna Ovidius.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.