Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marţi, în timpul unei vizite oficiale în Republica Macedonia de Nord, că regiunea Balcanilor de Vest are o importanţă majoră pentru România, iar menţinerea stabilităţii acestei zone reprezintă unul dintre obiectivele noastre strategice. ”Stabilitatea statelor din această regiune este fundamentală pentru securitatea Europei şi, implicit, pentru postura colectiva a NATO de descurajare şi apărare”, a arătat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a făcut, marţi, o vizită oficială în Macedonia de Nord, la invitaţia omologului nord-macedonean, Slavjanka Petrovska. În cadrul vizitei oficiale la Skopje, el a fost primit şi de preşedintele Republicii Macedonia de Nord, Stevo Pendarovski.

Potrivit MApN, vizita a reprezentat o oportunitate de a trece în revistă stadiul şi perspectivele cooperării bilaterale, în context regional, în cadrul Procesul reuniunii miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), cât şi multilateral, în cadrul NATO, dar şi de a avea un schimb de idei privind securitatea din regiunea Mării Neagre şi cea a Balcanilor de Vest. Astfel, au fost evidenţiate repere ale cooperării bilaterale în domeniul apărării, precum importanţa dezvoltării dialogului politico-militar, a instruirii în comun sau iniţierea colaborării în domeniile educaţiei militare şi  Forţelor pentru Operaţii Speciale.

În context NATO, ministrul Angel Tîlvăr a evidenţiat angajamentul aliaţilor pentru implementarea măsurilor aliate de descurajare şi apărare de pe teritoriul României şi a subliniat ca reper important Summit-ul de la Vilnius din vara acestui an. El a mulţumit, în acest sens, pentru contribuţia Republicii Macedonia de Nord cu un pluton de infanterie la Brigada Multinaţională de Sud-Est din România, care reprezintă un semnal puternic al solidarităţii aliate. A fost subliniată, de asemenea, implicarea activă a României în eforturile UE dedicate partenerilor estici şi celor din Balcanii de Vest.

”Regiunea Balcanilor de Vest este de o importanţă majoră pentru România, iar menţinerea stabilităţii acestei zone reprezintă unul dintre obiectivele noastre strategice. Stabilitatea statelor din această regiune este fundamentală pentru securitatea Europei şi, implicit, pentru postura colectiva a NATO de descurajare şi apărare. În acelaşi timp, România susţine puternic atingerea aspiraţiilor europene pentru ţările din Balcanii de Vest“, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

Cei doi miniştri au agreat necesitatea menţinerii unui dialog bilateral constant atât la nivel înalt, cât şi la nivel de experţi, în sprijinul implementării cât mai eficiente a proiectelor asumate atât în context bilateral, cât şi multinaţional. În acest sens, s-a relevat utilitatea formatului de consultări bilaterale politico-militare, planificate a se desfăşura în anul curent, în vederea unor discuţii aplicate privind cooperarea bilaterală.

Ministrul Tîlvăr a reiterat implicarea deplină a României în susţinerea poporului ucrainean şi a evidenţiat importanţa continuării sprijinului internaţional oferit acestei ţări. Totodată, el a subliniat importanţa care trebuie acordată Republicii Moldova în consolidarea rezilienţei şi managementul crizelor, dar şi celorlalte state din regiune, vulnerabile în faţa ameninţărilor Federaţiei Ruse.

Ministrul Apărării a mulţumit părţii nord-macedonene pentru participarea ministrului adjunct al apărării, Tiron Jajaga, la prima ediţie a evenimentului Black Sea Security Conference de sub umbrela Platformei Internaţionale Crimeea, co-organizat la Bucureşti, în 13 aprilie, de România şi Ucraina.

În context regional, ministrul Tîlvăr a evidenţiat importanţa pe care ţara noastră o acordă iniţiativei regionale Procesul reuniunii miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Defence – SEDM Ministerial), 2023 fiind un an important pentru România, prin preluarea preşedinţiei rotative a formatului timp de doi ani.

”Ne dorim ca pe timpul preşedinţiei exercitate de România să valorificăm potenţialul extraordinar al acestui format de cooperare regională. Sprijinim procesul de adaptare a proiectelor SEDM la mediul de securitate regională şi globală în continuă schimbare, în vederea punerii accentului pe abordări eficiente şi pragmatice, cu valoare adăugată pentru statele participante“, a subliniat ministrul Tîlvăr.

În final, cei doi interlocutori au agreat consolidarea cooperării în plan bilateral, cât şi în cadrul SEDM.

Potrivit MApN, SEDM este o iniţiativă regională ce contribuie la menţinerea păcii şi la întărirea relaţiilor de bună vecinătate şi de strânsă cooperare între statele din Europa de Sud-Est, prin oferirea unei platforme de dialog politico-militar şi implicarea în proiecte cu aplicabilitate practică în domeniul securităţii şi stabilităţii regionale. Din Procesul Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Georgia, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ucraina, iar Republica Moldova are statut de observator.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.