Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, s-a întâlnit, miercuri, cu ambasadorul Republicii Finlanda la Bucureşti, Paivi Pohjanheimo, în perspectiva exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către cele două state, în anul 2019, ca parte a aceluiaşi trio de Preşedinţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unui comunicat MAE dat publicităţii joi, a avut loc un schimb de opinii cu privire la modalităţile de coordonare în vederea elaborării Programului operaţional al trio-ului preşedinţiilor UE.

În cadrul discuţiilor, ministrul delegat, Ana Birchall, a evocat întrevederea recentă avută cu omologul finlandez în marja reuniunii informale a Consiliului Afaceri Generale (La Valletta, 23-24 ianuarie), ocazie cu care s-a convenit accelerarea ritmului cooperării în pregătirea exercitării trio-ului de Preşedinţii, atât pe aspectele de fond vizând elaborarea programului comun de Preşedinţii, cât şi pe elementele de calendar şi logistică, având în vedere evoluţiile politice majore la nivelul UE pe durata mandatului trio-ului.

Ministrul Ana Birchall a subliniat, în context, importanţa dialogului permanent între cele două state membre, inclusiv prin intermediul Ambasadei Republicii Finlandei la Bucureşti, în vederea avansării în direcţia asumării unor Preşedinţii de succes ale Consiliului UE.

Ea a reafirmat, totodată, interesul unei multiplicări a dialogului sectorial în raport cu pregătirea Preşedinţiei, menţionând în context o serie de dosare majore la nivel european pe care cele două Preşedinţii vor trebui să le gestioneze: finalizarea procesului de negociere privind procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, negocierile vizând Cadrul Financiar Multianual post 2020, viitoarea Strategie de securitate internă a Uniunii, politica de migraţie la nivel UE, aspectele vizând consolidarea  economică în perspectivă a UE, precum şi aspectele vizând vecinătatea estică a Uniunii. Birchall a evidenţiat importanţa formulării unor obiective clare şi coerente ale trio-ului de Preşedinţii în raport cu aceste dosare europene care să sprijine avansarea agendei europene.

De asemenea, a avut loc un schimb de vederi privind priorităţile Preşedinţiei malteze a UE, context în care ministrul delegat Ana Birchall a afirmat sprijinul pentru susţinerea avansării dosarelor de interes major la nivel european, mai precizează sursa citată.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.