Valery Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse în România, a vorbit luni, într-o conferinţă de presă, despre provocările cu care se va confrunta ţara sa în următoarele luni şi a subliniat că Uniunea Europeană pune constant statele în faţa unor alegeri foarte dificile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valery Kuzmin a precizat că, în ultimul an, situaţia internaţională s-a caracterizat printr-o „tendinţă de creştere a tensiunilor şi a turbulenţei”, în principal cauzată de defalcarea treptată de către Statele Unite a unor piloni importanţi pentru stabilitate şi securitate globală. Un alt factor l-a reprezentat punerea în aplicare de către Washington a strategiei de menţinere şi consolidare a dominaţiei suverane în afacerile mondiale.

„Sub conducerea americană, şi NATO, în ansamblu, contribuie la exacerbarea acestei tendinţe alarmante”, a completat Kuzmin.

După alegerile care vor avea loc în noiembrie în SUA, relaţiile Moscovei cu Washingtonul vor fi, din perspectiva Rusiei, după cum a afirmat ambasadorul, bazate pe dialog şi respect indiferent de cine va fi preşedinte legitim.

Ambasadorul a precizat că vor exista multe provocări anul acesta – controlul armelor strategice, blocarea militarizării spaţiului extraterestru şi combaterea terorismului internaţional, problemele de sănătate la nivel mondial, dar şi privind ecologia.

Kuzmin a amintit şi că preşedintele rus Vladimir Putin a formulat conceptul de „Marele Parteneriar Eurasiatic” cu China, iar Uniunea Europeană, cealaltă vecină, este invitată să urmeze aceeaşi abordare.

„Prin acţiunile sale practice, în special în cadrul Parteneriatului Estic, pune constant statele în faţa unor alegeri foarte dificile: fie sunt cu UE, fie cu Rusia”, a adăugat diplomatul.

Despre relaţiile ruso-române, Kuzmin a declarat că au fost evidenţiate câteva schimbări pozitive: vizita unei delegaţii a Dumei de Stat la Bucureşti, intensificarea dialogului diplomatic şi dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice.

La finalul anului 2019, conform estimărilor, volumul total al comerţului este de 4,7 miliarde de dolari, cu aproximativ 5-7% mai scăzut faţă de anul precedent. Motivaţia a fost scăderea preţurilor, pe plan mondial, la hidrocarburi şi scăderea exportului de produse inginereşti româneşti în Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.