Ambasada SUA îşi exprimă dezamăgirea cu privire la decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fost guvernator al Băncii Naţionale din perioada interbelică, misiunea diplomatică subliniind că acesta ”a promovat şi a contribuit activ la ideologia fascistă şi sentimentul antisemit în România”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ambasada SUA îşi exprimă dezamăgirea cu privire la decizia Băncii Naţionale a României de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Băncii Naţionale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale", spune ambasada într-un comunicat de presă transmis vineri.

Ambasada SUA arată că Manoilescu a promovat şi a contribuit activ la ideologia fascistă şi sentimentul antisemit în România, "care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei ţări". 

"În timp ce Ambasada SUA recunoaşte dreptul României de a sărbători tradiţiile instituţiilor sale, aceste celebrări nu trebuie să includă imagini ale unor persoane care au fost condamnate de către istorie şi care, prin faptul că sunt onorate, sunt validate", mai arată Ambasada SUA.

De asemenea, Ambasada SUA consideră că această practică contravine fundamentului instituţional democratic al României, promovării statului de drept şi protecţiei drepturilor fundamentale ale omului.  

BNR a lansat în circuitul numismatic, începând din 15 aprilie 2016, un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) cu tema Guvernatori ai Băncii Naţionale a României - Ion I. Câmpineanu, Mihail Manoilescu şi Ion I. Lapedatu. Tirajul pentru această emisiune este de 150 seturi monede.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.