Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a participat, miercuri, la Bruxelles, la reuniunea preşedintelor parlamentelor Uniunii Europene, unde s-a discutat despre primirea şi integrarea femeilor, copiilor şi a persoanelor vârstnice refugiate din Ucraina, precum şi de gestionarea problemelor sociale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Participarea Alinei Gorghiu la reuniunea preşedintelor parlamentelor Uniunii Europene a avut loc la invitaţia preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, şi a preşedintei Camerei Deputaţilor a Republicii Cehe, Marketa Pekarova Adamova, se arată într-un comunicat de presă transmis de Senat.

”Acţiunea reprezintă un follow-up la cele două reuniuni anterioare, organizate în aprilie şi mai a.c., la iniţiativa preşedintei Seimului Republicii Polone, Elżbieta Witek, care au avut ca teme principale situaţia umanitară şi asistenţa acordată refugiaţilor din Ucraina, sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE şi mobilizarea de fonduri UE pentru statele membre care găzduiesc refugiaţi. Discuţiile de la Bruxelles s-au axat, de o manieră detaliată şi aplicată, asupra problemelor legate de primirea şi integrarea femeilor, copiilor şi a persoanelor vârstnice din Ucraina, precum şi de gestionarea problemelor sociale, cum ar fi accesul la protecţia socială, piaţa muncii, sistemul educaţional şi sistemele de sănătate”, scrie în document.

În cadrul reuniunii, Gorghiu a subliniat importanţa unităţii şi solidarităţii statelor membre ale Uniunii Europene pentru gestionarea crizei refugiaţilor şi a crizei de securitate generate de războiul din Ucraina.

Totodată, Alina Gorghiu a avut o întrevedere bilaterală cu vicepreşedinta Radei Supreme a Ucrainei, Olena Kondratiuk, cu care a discutat despre cele mai recente evoluţii ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi consecinţele la nivel securitar, umanitar şi economic.

Potrivit sursei citate, preşedintele a.i. al Senatului a subliniat preocuparea constantă a României pentru situaţia de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţiile acesteia asupra întregului spaţiu european şi euro-atlantic. În context, Gorghiu a prezentat eforturile multidimensionale ale României în sprijinul Ucrainei şi al refugiaţilor ucraineni, dar şi al combaterii unei crize alimentare. Cu acest prilej, ea a propus crearea unei baze de date la nivel european în vederea monitorizării refugiaţilor.

Alina Gorghiu ”a condamnat în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă a dreptului internaţional de către Federaţia Rusă şi încercările Rusiei de a anexa teritorii ucrainene ocupate ilegal, reiterând susţinerea deplină a statului român pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei şi necesitatea aducerii în faţa justiţiei a tuturor celor vinovaţi pentru comiterea de crime de război şi alte atrocităţi în Ucraina. Totodată, preşedinta a.i. a Senatului a asigurat partea ucraineană de întreaga disponibilitate a legislativului român de a oferi sprijin în parcursul european şi euro-atlantic al Ucrainei. Înaltul demnitar ucrainean a adresat mulţumiri României şi preşedintelui Klaus Iohannis pentru întregul sprijin oferit Ucrainei, cu precădere cel umanitar”.

Programul vizitei a inclus şi vizitarea Hub-ului societăţii civile ucrainene şi participarea la deschiderea vernisajului ”Femeia ucraineană”, organizat de Seimul Poloniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.