Eurodeputaţii i-au acordat Premiul Saharov 2021 pentru libertatea de gândire al Parlamentului European lui Alexei Navalnîi, om politic al opoziţiei ruse şi activist anticorupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicepreşedinta Parlamentului, Heidi Hautala, a anunţat laureaţii în hemiciclul de la Strasbourg, miercuri după-amiază, în urma unei decizii a Conferinţei preşedinţilor (preşedintele PE şi liderii grupurilor politice).

Preşedintele Parlamentului, David Sassoli, a declarat: „Parlamentul European l-a ales pe Alexei Navalnîi drept câştigător al Premiului Saharov de anul acesta. A militat în mod consecvent împotriva corupţiei regimului lui Vladimir Putin şi, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale şi al campaniilor sale politice, Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor şi la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie. Pentru aceasta, el a fost otrăvit şi aruncat în închisoare”.

„Prin acordarea Premiului Saharov lui Alexei Navalnîi, recunoaştem curajul său personal imens şi reiterăm sprijinul ferm al Parlamentului European pentru eliberarea sa imediată”, a adăugat el.

Hautala a declarat: „Anul acesta, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost decernat unui militant al schimbării. Alexei Navalnîi a dat dovadă de un mare curaj în încercările sale de a restabili libertatea de alegere a poporului rus. A luptat mulţi ani pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale în ţara sa. Acest lucru l-a costat libertatea şi aproape viaţa. În numele Parlamentului European, solicit eliberarea imediată şi necondiţionată a lui”.

„Astăzi, Parlamentul onorează, de asemenea, un grup de femei afgane care au luptat vehement pentru egalitate şi drepturile omului în ţara lor şi care au fost nominalizate pentru Premiul Saharov. Am ales să onorăm curajul acestor femei, acestea fiind printre primele victime ale încălcărilor celor mai elementare drepturi şi libertăţi după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului”, a adăugat ea.

Combaterea corupţiei în Rusia

Alexei Navalnîi este un om politic al opoziţiei ruse, activist anticorupţie şi principalul opozant politic al preşedintelui rus Vladimir Putin. S-a remarcat pe scena internaţională prin organizarea de manifestaţii împotriva preşedintelui Putin şi a guvernului său, prin participarea la alegeri şi prin apelurile la reforme împotriva corupţiei din Rusia. În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit şi a petrecut mai multe luni în convalescenţă la Berlin.

A fost arestat la întoarcerea sa la Moscova în ianuarie 2021, iar în prezent, execută o pedeapsă cu închisoarea de trei ani şi jumătate, din care rămân încă peste doi ani. Închis într-o colonie penitenciară de maximă siguranţă, Navalnîi a intrat în greva foamei o perioadă îndelungată la sfârşitul lunii martie 2021, pentru a protesta împotriva lipsei de acces la asistenţă medicală. În iunie 2021, o instanţă rusă a scos în afara legii birourile reţelei regionale a lui Navalnîi şi Fundaţia Anticorupţie a acestuia, ambele considerate în prezent ca extremiste şi nedorite de către autorităţile ruse.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 15 decembrie, la Strasbourg.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este decernat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înfiinţat în 1988 pentru a le aduce un omagiu persoanelor şi organizaţiilor care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Este numit astfel în onoarea fizicianului sovietic şi a dizidentului politic Andrei Saharov, iar premiului este în valoare de 50.000 de euro.

Anul trecut, Parlamentul a acordat premiul opoziţiei democratice din Belarus, reprezentată de. Consiliul de coordonare, o iniţiativă a „femeilor curajoase”, precum şi a unor personalităţi politice şi reprezentanţi ai societăţii civile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.