Asocierea bucatelor tradiţionale de Crăciun cu vinurile potrivite este o misiune importantă, uneori destul de dificilă, dar care duce la un alt nivel experienţa mesei festive. Aperitivele, sarmalele, friptura, cozonacul – toate acestea sunt încă şi mai savuroase atunci când le asociem cu vinul potrivit, care să le complimenteze frumos aromele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă meniul e gata pregătit pentru Sărbători, consultă mai jos ghidul preparatelor tradiţionale şi al vinurilor perfecte pentru a le însoţi. Odată bifată această sarcină poţi fi sigur că şi Crăciunul acesta va fi un succes.

Aperitivele tradiţionale se potrivesc cu vinuri albe, cu o aciditate mai ridicată

Masa de Crăciun va include şi tobă, piftie, salată de boeuf sau salată de vinete. Mergi la sigur cu un vin alb cu o aciditate mai ridicată care să echilibreze grăsimea acestor preparate, fără a le acoperi gustul. Riesling sau Feteasca Regală sunt perfecte în acest caz.

Noi îti recomandăm Riesling Dry 2022  sau Avincis Feteasca Regala de la Crama Avincis.

Friptura de porc se asociază cel mai bine vinurilor roşii, cu corp mediu, dar se potriveşte şi cu vinuri albe, cu aciditate mai ridicată

Săţioasă şi consistentă, friptura de porc ar trebui asociată cu un vin care să îi completeze aromele, dar care să ajute şi la procesarea grăsimilor. Cele mai potrivite în acest sens sunt vinurile roşii, fructate, cu corp mediu, dar şi vinurile albe seci puţin baricate, cu suficientă aciditate astfel încât să îi facă faţă cărnii de porc. Alegeri inspirate aici ar fi Feteasca Neagră, Merlot sau Syrah.

De pe Unvinpezi.ro îţi recomandăm Chateau des Erles 2013 sau Scentico Chardonnay Light Barrique.

Pentru friptura de pui, raţă sau cea de curcan alege vinuri albe, seci, dar şi vinuri roşii uşoare, cu note discrete

Preparatele cu pui, raţă sau curcan merg cel mai bine cu vinuri fructate, în special vinuri albe seci, cum ar fi Chardonnay sau Sauvignon Blanc. Şi vinurile roşii, dar uşoare, cu note subtile sunt potrivite în acest caz.

De pe Unvinpezi.ro ai putea alege Dealu Negru by Jelna Sauvignon Blanc sau un Pinot Noir & Shiraz 2019.

Aromele peştelui şi ale fructelor de mare se simt cel mai bine alături de vinuri albe, seci, cu o aciditate peste medie

Dacă în meniul de Sărbătoare includem şi peşte sau fructe de mare, o alegere inspirată ar fi vinurile albe seci, cu o aciditate peste medie, dar şi vinurile spumante.

În acest sens, Caii de la Letea Aligote 2022 Vol. II de la Via Viticola şi Ferghettina Fraciacorta Brut pot fi două variante demne de luat în seama.

Sarmalele sunt savuroase cu vinuri seci şi corpolenţă medie, cu aciditate medie sau ridicată

Tradiţional, sarmalele sunt din carne de porc, aşadar o carne mai grasă. Vinurile potrivite sunt cele care reuşesc să echilibreze grăsimea şi să se potrivească texturii sarmalelor, fără a le acoperi savoarea. Vinurile seci, cu o corpolenţă medie şi aciditate medie sau ridicată întrunesc toate criteriile de mai sus.

Intră pe Unvinpezi.ro şi pune în coş DFR Feteasca Neagra 2021 sau Nedeea Rosu 2020.

Cozonacul şi celelalte dulciuri de Crăciun merg perfect cu vinuri albe sau roze, dulci sau demidulci, dar şi cu spumante

Fără doar şi poate cozonacul va fi vedeta mesei de Sărbătoare, aşa că alege un vin pe măsură. În linii mari, vinurile albe şi roze, dulci sau demidulci, dar şi spumantele îi vor complimenta frumos aromele.

De pe Unvinpezi.ro pot alege Dibon Cava Brut Rose Pinord sau Cremant de Bourgogne Patriarche Brut.

Unvinpezi.ro este un site dedicat pasionaţilor de vin, care oferă o selecţie impresionantă de aproape 600 de etichete atent alese de experţi. Este platforma de vinuri cu cele mai multe recenzii de vin din România. În fiecare zi, pe site este listat vinul zilei cu cel mai bun preţ din online-ul românesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.