Îţi planifici mereu vacanţele în funcţie de ce cramă sau podgorie de viţă-de-vie ai în apropiere? Îţi place să deguşti vinurile locale, ba chiar să-ţi şi achiziţionezi câteva? Crezi că regiunile viticole au un farmec aparte pe care vrei să îl simţi şi să-l explorezi în escapadele tale?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

E clar că trebuie să afli care sunt cele 5 destinaţii de top pentru pasionaţii de vin în 2023, dar nu numai.

Alto Adige, Italia – când nordul se întâlneşte cu sudul în ceea ce priveşte clima, cultura şi tradiţiile legate de vin

În Alpii Italieni, aproape de graniţa cu Austria şi Elveţia, întâlnim un fascinant tărâm al vinului. Alto Adige este binecunoscut pentru contrastele sale, pentru istoria viticolă, dar şi pentru experienţa spectaculoasă pe care o oferă tuturor celor care îi trec pragul.



Bolzano este principalul oraş al regiunii, locul din care ar trebui să îţi începi această aventură. Restaurantele cu stele Michelin, vinurile albe printre care celebre în zonă sunt Pinot Grigio şi Gewurztraminer, vinurile roşii locale din strugurii autohtoni Schiava şi Lagrein, arhitectura austro-ungară şi atmosfera italiană – toate fac din Alto Adige o destinaţie de neratat în 2023.

Bordeaux – cea mai cunoscută regiune viticolă din lume



Ştiai că în fiecare secundă, 20 de sticle de vin din Bordeaux sunt vândute în întreaga lume? Regiunea viticolă situată lângă Oceanul Atlantic, la 500 km sud-vest de Paris include astăzi aproape 6000 de crame şi peste 110.000 hectare de podorii de viţă-de-vie.  

Cel mai plantat soi este Merlot, iar 86% din totalul de vin produs în Bordeaux este roşu.

Oricât de spectaculoase ar părea aceste statistici, farmecul Bordeaux nu se opreşte aici. Gastronomia impresionantă, vinurile rare, istoria locului, clădirile UNESCO şi priveliştile spectaculoase nu fac decât să întregească şi să explice faima Bordeaux în toată lumea.

Mosel, Germania – zona cu cele mai abrupte podgorii de viţă-de-vie din lume



Aventura este garantată în cea mai veche regiune viticolă a Germaniei şi asta pentru că podgoriile de aici sunt unele dintre cele mai abrupte din lume. De altfel, recordul pentru cea mai abruptă podgorie de viţă-de-vie din lume este deţinut de Calmont, în regiunea Bremm, Mosel.

Dacă vei alege această regiune pentru vacanţă, trebuie să ştii că partea între Trier şi Koblenz este cea mai interesantă. Pe lângă aventură, saturi pitoreşti şi privelişti interesante, aici vei putea degusta cele mai bune vinuri Riesling, la care se adaugă vinuri realizate din soiurile Elbling şi Muller Thurgau. În ultimii ani, în zonă a crescut considerabil şi producţia de vinuri roşii, în special din Pinot Noir.

Alto Douro, Portugalia – locul în care găseşti cele mai bune vinuri Porto

Portugalia este recunoscută pentru vinurile sale, în special vinurile Porto, vinuri dulci şi roşii. Brăzdată de râurile Douro, Corgo, Tua şi Savor, regiunea Douro include nu numai podgorii de viţă-de-vie (în special în Valea Douro), ci şi catedrale şi situri UNESCO pe care le poţi include în călătoria ta.

Bineînţeles, în zonă ai şi tururi şi degustări, regiunea fiind binecunoscută în special pentru vinurile uşoare, în stilul “Bordeaux”, dar şi pentru vinurile ceva mai bogate, păstrate în butoaie de stejar. Întreaga regiune viticolă Douro a fost inclusă în 2001 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

La Rioja, Spania – mixul perfect de vinuri roşii, privelişti spectaculoase şi tradiţii locale



Cea mai cunoscută regiune viticolă a Spaniei, când spunem La Rioja ne gândim automat la vinuri Tempranillo. E adevărat, zona viticolă situată în nordul Spaniei a devenit faimoasă pentru acest soi, dar lucrurile nu se opresc aici.

Vinurile, mănăstirile, o parte a pelerinajului El Camino de Santiago, muzeele dedicate vinurilor, cramele emblematice,  satele tradiţionale, oraşul Logrono – toate fac din La Rioja un tărâm de neuitat, perfect pentru o destinaţie de vacanţă.

Astăzi, La Rioja este împărţită în trei subdiviziuni, şi anume Rioja Alta, Rioja Alavesa şi Rioja Oriental. Şi, chiar dacă 90% dintre vinurile produse aici sunt vinuri roşii, în regiune sunt produse şi vinuri albe, roze, dulci sau vinuri spumante.

E mult mai uşor să îţi alegi următoarea destinaţie de vacanţă atunci când ai ca pasiune vinul. Nu trebuie decât să faci un scurt research înainte şi să vezi ce îţi doreşti să explorezi în continuare. Pe lângă notele olfactive şi aromele catifelate ale unora dintre cele mai apreciate vinuri din lume, vei descoperi cu siguranţă oameni interesanţi, locuri fascinante şi poveşti care te vor însoţi mult timp după ce le vei fi aflat.

Până la vacanţă, vă puteţi delecta cu vinuri din toate colţurile lumii prin intermediul Unvinpezi.ro, platforma online de vinuri cu cele mai multe recenzii din România. Toată luna august sunt reduceri de Summer Sale, cu până la 44% discount la peste 300 de vinuri bune, alese de experţi. Nu rataţi oferta zilei cu cel mai preţ din online-ul românesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.