Infertilitatea este una dintre cele mai dureroase probleme în viaţa oricărui cuplu care îşi doreşte copii, iar, în cazul femeilor care se confruntă cu această afecţiune, impactul este şi unul puternic psihologic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pacientele aflate în astfel de situaţii devin extrem de vulnerabile. Aflate în căutarea unei soluţii sau a unor sfaturi salvatoare, acestea devin expuse unor riscuri cauzate de automedicaţie greşită, fără dovezi ştiinţifice. Acest lucru se poate întâmpla chiar şi în situaţiile în care pacientele apelează la Fertilizarea in Vitro (FIV), ceea ce poate conduce chiar la scăderea şanselor de reuşită a procedurii.

Fără suplimente luate „după ureche”. Simona Flor, Nutriţionist: Prea mult zinc poate afecta nivelurile de cupru

Multe dintre femeile care au probleme de fertilitate sau urmăresc să treacă printr-o procedură de Fertilizare in Vitro (FIV) apelează la suplimente şi vitamine. Însă, atrag atenţia specialiştii, nu toate suplimentele, în orice cantitate, vor avea efectele dorite: există situaţii în care pot pune piedici, mai degrabă decât să ajute. Tocmai de aceea, recomandarea unui medic sau a unui nutriţionist specializat în fertilitate este esenţială.

„Zincul, de exemplu, este foarte important în fertilitate, pentru că el reglează sistemul imunitar. Scade, de asemenea, riscul de boli autoimune, mai ales dacă avem şi suficient D3. Zincul se găseşte în alimentaţie, dar în doze mici, ceea ce determină pacienţii să apeleze la suplimente. Aici apare pericolul, însă, deoarece sunt cazuri în care zincul este luat continuu, ca şi cum ar fi o vitamina C, ceea ce creează un dezechilibru privind cuprul, zincul eliminând cuprul din organism. Or, şi acesta are legătură cu sistemul imunitar”, explică Simona Flor, Nutriţionist în cadrul Fertility Institute, reţeaua de sănătate Regina Maria.

În astfel de contexte, explică nutriţionistul, alege fie să le recomande pacienţilor să ia suplimente de cupru şi zinc, fie doar cupru, pe o perioadă scurtă, dacă, în urma analizelor, se constată un surplus de zinc. „Pe partea de infertilitate, suplimentele sunt multe, pot depăşi 5 capsule pe zi. Şi atunci trebuie să prioritizez ce capsule recomand, pentru a acoperi deficitele. Dacă pacientul are suficient zinc, degeaba îi recomand acest supliment.”

Vitamina D3, esenţială pentru fertilitate. Dar în exces, devine o piedică

Vitamina D3 este o vitamină foarte importantă în procesele de fertilitate, atrage atenţia Simona Flor, iar pe partea de nutriţie este una dintre primele analize pe care trebuie să le facă un cuplu care se luptă cu infertilitatea. Însă şi în cazul ei, este deosebit de important un echilibru, deoarece excesul poate dăuna, la rândul său.

„D3 nu se ocupă doar de absorbţia calciului, magneziului şi a fosforului, ci ea reglează 1% dintre genele noastre şi contribuie la crearea embrionului, în momentul concepţiei, având un rol crucial în reparaţia genetică, datorită faptului că are o acţiune antioxidantă foarte bună, reglând acele gene care se ocupă de reparaţii în organismul nostru”, detaliază Simona Flor. „De asemenea, D3 este singura vitamină cu formulă chimică de steroid. Ea este, de fapt, un pre hormon. Toţi hormonii steroid care sunt primordiali în fertilitate, cum ar fi estrogen, progesteron, testosteron, lucrează bine doar dacă şi nivelul de D3 este unul optim”, adaugă aceasta.

Cu alte cuvinte, dacă există un deficit sau un dezechilibru de vitamina D3, hormonii responsabili pentru reproducere nu vor funcţiona aşa cum trebuie. De aceea, subliniază expertul nutriţionist, este necesar să se găsească un echilibru optim al acestei vitamine în corp, iar acesta să fie, ulterior, menţinut.

Nu orice supliment de coenzima Q10 ajută. Sorina Flor: Nu ar trebui să mergem şi să cerem pur şi simplu de la farmacie

Coenzima Q10 este o altă substanţă esenţială pentru sănătate. Regăsită în celule, aceasta susţine, alături de alţi doi compuşi, producţia de energie la nivel celular. Iar celulele reproductive au cu atât mai mare nevoie de prezenţa Q10, în momentul producerii embrionului. Prezenţa coenzimei Q10 în organism scade treptat începând cu vârsta de 20 de ani, iar de la un anumit punct, este necesară evaluarea nivelului acestuia pentru fertilitate.

„Q10 este o producţie internă a organismului şi este imposibil să aducem această substanţă atât de vitală fertilităţii  în doze optime din alimentaţie. Însă, după fiecare an începând cu 20 de ani, această producţie începe să scadă în fiecare celulă, inclusiv în celulele reproductive. Astfel, în momentul în care femeia are peste 35 de ani, ar fi necesară şi analiza serică de Q10 pentru a recomanda un dozaj personalizat în cazul în care este nevoie”, explică Simona Flor.

Însă, şi în acest caz, este necesară o recomandare din partea specialistului. „Mulţi pacienţi se duc la farmacie şi cer o coenzima Q10. Dar coenzima Q10 este de mai multe tipuri. Poate să fie formă obichinonă sau poate să fie formă obichinol. Absorbţia, confirmată şi de analize, mai bună este la forma obichinol. De cele mai multe ori, pacienţii nici nu sunt conştienţi de aceste informaţii”, completează nutriţionistul.

Cel mai important, pentru cuplurile cu probleme de fertilitate, încheie Simona Flor, este să înţeleagă rolul suplimentelor şi vitaminelor în acest proces şi să nu apeleze la acestea fără recomandare medicală.

Procedurile de Fertilizare in Vitro (FIV) reprezintă una dintre soluţiile care poate reda multor cupluri care se confruntă cu această afecţiune visul de a avea un copil. Programul Naţional FIV 2025, prin care cuplurile infertile din România primesc sprijin financiar în cazul în care vor să facă proceduri de fertilizare in vitro (FIV), urmează să înceapă în perioada următoare. În Centrele de Fertilitate şi FIV Regina Maria echipele de embriologi şi medici ginecologi-obstetricieni supraspecializaţi în infertilitate sunt pregătite să ofere suport cuplurilor care se luptă cu infertilitatea - de la primele consultaţii, până la stabilirea unui parcurs personalizat de tratament şi până la ajutor pentru alcătuirea dosarului de aplicare în cadrul programului.

(Articol susţinut de Regina Maria)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.