Medicii consideră că schimbarea stilului de viaţă reprezintă primul pas în prevenţia cancerului. Testele genetice joacă la rândul lor un rol important în acest proces de prevenţie. Invitată la Medika TV, dr. Florina Mihalea Nedelea, Clinica Neolife, a explicat cum ne ajută testele genetică să prevenim bolile oncologice.
„Pentru partea ereditară, dacă vorbim de pacienţi care au în familie cazuri cunoscute de cancere fie că sunt mai multe sau debutul este la o vârstă tânără, atunci este vorba despre un test de sânge. El va analiza fie genele specifice legate de cancerul respectiv, fie dacă în familie sunt cazuri diferite cu tumori care pot să intre în spectrul mai multor sindroame atunci e un test mai complex sau acel panel multigenic” susţine dr. Florina Mihaela Nedelea, medic primar genetică medicală, Clinica Neolife.
Beneficii aduse pacienţilor
Prevenţia medicală prin testare genetică, mai ales în cazul bolilor oncologice, poate reprezenta un câştig pentru pacienţi. Pe baza rezultatelor testelor, aceştia pot beneficia de proceduri medicale ample care să-i ajute să ţină boala la distanţă.
„Deşi ar putea părea paradoxal, cu cât adăugăm mai multe gene, în momentul de faţă, adică peste 100, putem obţine informaţii pe care nu ştim cum să le interpretăm în context sau altfel spun e ce să facem? Scopul acestui test de sânge este de a informa pacientul cu privire la anumite riscuri şi îl orientăm astfel încât să facă tot posibilul pentru a preveni apariţia bolii„ susţine dr. Florina Mihaela Nedelea, medic primar genetică medicală, Clinica Neolife.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.