Radu aşa s-a născut, cu un picior mai scurt decât celalalt. O dizabilitate locomotoră - pe înţelesul tuturor- de la care îl dor articulaţiile non-stop. A ajuns, însă, să se adapteze la durere, chiar daca nu există noapte în care să nu se trezească de 20-30 de ori de durere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eu m-am născut aşa, dar în urmă cu trei ani, m-am accidentat la spate. Şi atunci au început durerile. Durerea de spate a trecut după vreo 2 săptămâni, dar s-a mutat durerea în picioare şi atunci am pierdut mai toată flexibilitatea. Am continuat să fac sport, cât mai puteam. Anul trecut, când a început pandemia, nu am făcut deloc mişcare pentru că nu aveam unde. Şi am crezut că odihna îmi va face bine. Dar nu, a agravat situaţia”, ne-a spus Radu Hojda.

Omul din scaunul cu rotile i-a schimbat viaţa

Când s-au deschis parcurile, s-a apucat de sport. Şi, într-o zi era foarte obosit, dar şi-a zis că mai stă 30 minute să se antreneze. Atunci a văzut un scăunel cu rotile şi pe omul din el, care se apropia de zona unde era Radu. L-a văzut coborând din cărucior şi aruncând-l peste cele 2 trepte mari. Apoi a coborât şi el în 2 mâini, dar totul a fost foarte natural. L-a văzut că încearcă să urce un spalier în mâini. A urcat până sus. I s-a părut foarte periculos ce face omul din scaunul cu rotile. Radu, fiind cu un prieten la inele, l-a invitat să se antreneze cu ei şi a început să-i coboare inelele la nivelul lui. După o săptămână, s-au întâlnit din nou şi Radu a aflat de Climb Again, centrul de escaladă în care tinerii cu dizabilităţi se pot antrena.

Radu făcea oricum mult sport, sportul nu a lipsit niciodată din viaţa lui. În ultimiii ani s-a antrenat cu un grup în parc. La -20 grade, cu căciulă, 2 straturi de mănuşi sau pe ploaie. Spune că motivaţia venea din dorinţă de a le demonstra altora că poate mai mult decât ei şi atunci nici nu mai era luată în seamă dizabilitatea.

A mai auzit el că escalada ajută şi s-a mai gândit să încerce, dar când a auzit că ai nevoie de ham, espadrile, instructor, i s-a părut complicat din cauza picioarelor lui. Ştia că e un sport de picioare şi având o dizabilitate, nu credea că vă găşi pe cineva care să îl înveţe. Obişnuia să se uite la filme, vedea cum se căţără alţii şi apoi se uita la picioarele lui şi cum îşi târşie el picioarele, şi s-a gândit că nu are nimeni timp să îl înveţe pe el. Aşa că din start a plecat cu “nu pot”.

Totul este doar o lecţie pe care trebuie să o înveţi

La centrul Climb Again, însă, a descoperit o altă lume. Sala de escaladă, deschisă atât celor cu dizabilităţi, dar şi celor fară dizabilităţi, l-a învăţat că, de fapt, poate. Văzându-i pe cei care au dizabilitate, continuând să facă ceea ce fac, să participe la competiţii şi să aibă realizări, l-a schimbat mai mult mental decât fizic.  Povesteşte cum a văzut determinarea lui Răzvan, Cosmin sau Angelo şi că nu se dau bătuţi, în ciuda dizabilităţii lor de vedere. Vazandu-i pe ei cum îşi depăşesc condiţia, şi-a spus că nu vrea să se plângă, chiar dacă are durerile pe care le are şi că vrea să facă ceea ce fac şi ei. De la ei şi-a luat motivaţia şi a început să ignore durerea fizică.

Acum, încearca să le insufle şi copiilor care vin la escaladă la Climb Again că tot ce se întâmplă cu ei e doar o lecţie pe care trebuie să o înveţe, că ei nu au dizabilitate. Pentru Radu e greşit să facă comparaţie între tipici şi cei cu dizabilităţi şi îi tratează cu egalitate. “Asta pentru că nici mie când am fost mic nu mi s-a zis că am o problemă, am fost încurajat că sunt ok.”

Radu şi-ar dori ca oamenii o să-şi dea seama că viaţa nu e despre lucruri materiale, ci despre ceea ce oferi, contează mai mult să oferi decât să primeşti.

Escalada este puterea lui Radu. Şi a altor zeci de copii cu diferite tipuri de dizabilităţi. Dacă vrei să ajuţi, donează 2 euro prin SMS la numărul 8844 cu textul VEZI sau orice altă sumă pe site-ul https://www.climbagain.ro/cum-poţi-ajuta-tu!

Asociatia Climb Again este o organizatie non-guvernamentala afiliata la Federatia Romana de Alpinism si Escalada (FRAE), fondata si condusa de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escalada.

Deschis la initiativa lui Claudiu Miu, sportiv de performanta care a suferit un accident, centrul Climb Again organizeaza din 2014 sesiuni gratuite de terapie prin escalada, sprijin psiho-emotional si kinetoterapeutic pentru copii si tineri cu dizabilitati: deficienţă de vedere, de auz, tulburari neuromotorii, deficiente asociate. Climb Again este si coordonatoarea Lotului Romaniei de Paraclimbing.

O campanie sustinuta de: news.ro, agerpres.ro, doctordebine.ro, manager.ro, viva.ro, unica.ro, avantaje.ro, Thinkdigital, spotmedia.ro, muntii-nostri.ro totuldespremame.ro, smartliving.ro, kudika.ro, garbo.ro, 9am.ro, wall-street.ro, Rock FM, Blitz TV, Itsy Bitsy FM, Mistic Media, Spectacular, Universal Solution.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.