Fostul preşedinte al Curţii de Apel Constanţa Nicolae Stanciu, în prezent vicepreşedinte al instanţei, este cercetat de DNA pentru luare de mită, după ce ar fi primit obiecte de mobilier în valoare de peste 14.000 de lei pentru vila sa de la un om de afaceri pentru a da soluţii favorabile în dosare privind licitaţii la care a participat societatea afaceristului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de judecătorul Nicolae Stanciu, la data faptelor preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, în prezent vicepreşedinte al aceleiaşi instanţe, pentru luare de mită.

În perioada noiembrie-decembrie 2012, Nicolae Stanciu, pe atunci preşedintele Curţii de Apel Constanţa, şi un om de afaceri au făcut o înţelegere în baza căreia magistratul a primit foloase materiale pentru ca, în schimb, să îl ajute pe afacerist să obţină soluţii favorabile în cadrul litigiilor înregistrate sau care urmau să fie înregistrate pe rolul Curţii de Apel Constanţa.

Potrivit DNA, foloasele materiale primite de magistrat au constat în obiecte de mobilier în valoare totală de 14.815 lei, ”folosite la amenajarea ultimului etaj (etajul al doilea) al vilei magistratului”. Obiectele de mobilier au fost livrate la locuinţa lui Nicolae Stanciu în 21 decembrie 2012.

”Protecţia juridică oferită de magistrat a constat în ajutorul pe care acesta, ca preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, urma să îl dea în pronunţarea unor soluţii favorabile societăţii deţinute de omul de afaceri, în dosarele care urmau să se înregistreze pe rolul acelei instanţe, în legătură cu licitaţiile la care a participat societatea. Această protecţie s-a şi concretizat în pronunţarea de către Nicolae Stanciu (împreună cu alţi doi membri ai completului) a unei decizii prin care au fost respinse plângerile formulate de concurenţii societăţii deţinute de omul de afaceri în cadrul unei proceduri de achiziţii publice”, arată procurorii DNA.

Conform anchetatorilor, ”ca urmare a respingerii, prin această hotărâre, a plângerilor formulate de concurenţi, societatea omului de afaceri a câştigat licitaţia cu valoarea ofertată de 21.023.335 lei, în detrimentul unei alte societăţii declarate câştigătoare anterior, de autoritatea contractantă, care ofertase contractul la valoare ofertată mai mică”.

Potrivit procedurii reglementate de OUG nr. 34/2006, împotriva desemnării câştigătorului licitaţiei de către autoritatea contractantă, ceilalţi participanţi pot face contestaţie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), decizia CNSC putând fi atacată la curtea de apel competentă. Decizia curţii de apel este definitivă, precizează DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.