Un primar din judeţul Vaslui a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la deturnare de fonduri din bugetul Uniunii Europene, după ce, alături de alţi membri ai unei comisii de recepţie a lucrărilor la un drum comunal, ar fi încasat ilegal peste un milion de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul Vaslui l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe primarul comunei Dimitrie Cantemir, Dumitru Roman, pentru complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său. 

Pe lângă termenul de încercare de patru ani în care nu are voie să ocupe o funcţie publică, edilul din Dimitrie Cantemir a fost obligat de instanţă să achite, în solidar cu celelalte persoane condamnate în aceeaşi speţă, prejudiciul de 1.090.853,559 lei, cu titlu de daune morale, către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, constituită ca parte civilă în proces.

În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi, la trei ani de închisoare cu suspendare, alţi cinci membri ai aceleaşi comisii de recepţie a lucrărilor la un drum comunal construit cu fonduri SAPARD, respectiv dirigintele de şantier, inginerul constructor şi trei angajaţi ai Primăriei Dimitrie Cantemir.   

Sentinţa Tribunalului Vaslui nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), cei şase membri ai comisiei de recepţie a lucrărilor de modernizare a mai multor drumuri comunale din Dimitrie Cantemir, printre care şi actualul primar Dumitru Roman, ar fi încasat ilegal peste un milion de lei pentru lucrări care nu ar fi fost realizate conform proiectului.  

”La data de 30 octombrie 2004, inculpaţii, în calitate de membri ai comisiei de recepţie a lucrărilor, au atestat în mod nereal, în conţinutul procesului-verbal, finalizarea lucrărilor de construcţie, deşi acestea nu erau executate integral, conform proiectului. Ulterior, acest proces-verbal, împreună cu alte documente, a fost depus la autoritatea contractantă în vederea obţinerii ultimei tranşe a finanţării, în cuantum de 1.090.853 lei (fără TVA)”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Proiectul de modernizare a drumurilor din comuna Dimitrie Cantemir a fost aprobat în anul 2003, valoarea totală a contractului semnat între Primărie şi Agenţia SAPARD ridicându-se la 3,6 milioane de lei. Durata de execuţie a proiectului, aşa cum s-a menţionat în cererea de finanţare, a fost de 11 luni, iar termenul limită de execuţie până la care proiectul trebuia finalizat a fost stabilit pentru finele lunii septembrie 2004. Contractul de finanţare a fost modificat prin trei acte adiţionale, stabilindu-se, printre altele, un nou termen de finalizare a lucrărilor, respectiv 20 octombrie 2004. În consecinţă, data limită până la care beneficiarul putea depune ultima cerere de plată a fost 31 octombrie 2004. În fapt, acesta ar fi fost şi motivul pentru care comisia de recepţie ar fi depus acele documente pentru a nu pierde finanţarea, deşi lucrările nu erau finalizate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.