Fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga, trimis în judecată pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care sunt urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, rămâne sub control judiciar, au decis, luni, magistraţii instanţei supreme, însă decizia nu este definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Magistraţii Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie au respins, luni, contestaţia făcută de fostul lider al PNL la măsura de prelungire a controlului judiciar dispusă de procurorii DNA. 

Decizia instanţei supreme nu este definitivă. Vasile Blaga este sub control judiciar din 28 septembrie, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti au început urmărirea penală în cazul său, pentru trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL.

În 28 noiembrie, fostul lider al PNL a fost trimis în judecată, fiind acuzat de procurorii DNA că în perioada 2011-2012 ar fi primit în patru rânduri, prin interpus, suma de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan.

Procurorii DNA Ploieşti arată, în rechizitoriu, că banii ajunşi la PDL în urma înţelegerilor între Blaga, Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă erau scoşi prin intermediul unor firme de tip fantomă ai căror administratori, martori în dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse între 200 şi 1.500 de lei. 

Anchetatorii DNA au identificat în acest dosar mai multe firme fantomă folosite pentru a scoate banii proveniţi din contractul dintre o companie naţională din domeniul energiei şi Romsys, astfel încât sumele, a căror valoare totală se ridică la 10 milioane de lei, să ajungă la PDL. Surse judiciare susţin că una dintre companiile care au încheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al cărui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu. Aceleaşi surse suţin că fostul primar din Piatra Neamţ este cel care a pus la punct întregul mecanism prin care peste două milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind şi cel care s-a ocupat de găsirea firmelor care să subcontracteze pe hârtie serviciile prevăzute în acele contracte şi care să scoate din bănci banii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.