USR Constanţa vrea să dea în judecată Consiliul Local Municipal Constanţa, după ce consilierii au aprobat în prima şedinţă din acest an să interzică cetăţenilor care asistă la şedintele CLM să ia cuvântul pentru a se exprima la problemele aflate pe ordinea de zi. Filiala Constanţa a USR consideră că gestul este de o gravitate fără precendent şi astfel se încalcă legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Uniunea Salvaţi România - Filiala Locală Constanţa a demarat procedura legală în vederea acţionării în instanţă a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Motivul îl reprezintă hotărârea luată de Consiliul Local al Municipiului Constanţa în cadrul şedinţei din data de 31.01.2017 prin care, la propunerea preşedintelui de şedinţă, membru PSD, dl. Mircea Dobre, consilierii locali au votat pentru interzicerea pe viitor a dreptului la cuvânt al participanţilor la şedinţele Consiliului Local”, se arată într-un comunicat al USR Constanţa.

Conform sursei citate, prin această decizie Consiliul Local a încălcat articolul 9 din Legea nr. 52/2003 potrivit căreia ”persoana care prezidează şedinţa publică oferă invitaţilor şi persoanelor care participă din proprie iniţiativă posibilitatea de a se exprima cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi”.

USR Constanţa mai spune că demersul acţionării în instanţă a CLM este generat de faptul că decizia respectivă a fost pusă în practică, iar în cadrul şedinţei din data de 28 februarie nu li s-a permis unor cetăţeni să se adreseze Consiliului Local. 

“Această decizie a fost luată sub privirile îngăduitoare ale d-lui primar Decebal Fagadău, care şi-a dat astfel acordul, în mod tacit, fără a face niciun comentariu cu privire la această chestiune. Demersul nostru este generat de faptul că respectiva hotărâre abuzivă a fost pusă deja în practică şi la următoarea şedinţă de Consiliu Local din data de 28.02.2017, când nu s-a permis constănţenilor să se adreseze Consiliului Local”, mai precizează comunicatul USR Constanţa.

Uniunea Salvaţi România, filiala Constanţa, consideră că gestul este unul de o gravitate fără precedent îndreptat nu doar împotriva partidelor din opoziţie care nu au reprezentare în Consiliul Local, ci şi împotriva cetăţenilor care doresc să-şi exprime opiniile cu privire la proiectele de pe ordinea de zi.

În prima şedinţă a Consiliului Local Municipal Constanţa din acest an, din data de 31 ianuarie, preşedintele de şedinţă Mircea Dobre a propus ca persoanele care au puncte de vedere referitoare la proiectele de pe ordinea de zi să nu se mai adreseze plenului CLM, ci să-şi prezinte poziţia în cadrul şedinţelor comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, care sunt publice, decizia fiind aprobată cu majoritatea voturilor consilierilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.