În prima zi de dezbateri pe proiectul Guvernului privind aşa-zisa desfiinţare a Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, coaliţia PSD-PNL-UDMR a respins propunerea USR ca discuţiile şi votul în Parlament să fie amânate până când se pronunţă asupra proiectului Comisia de la Veneţia, arată un comunicat de presă al partidului. De asemenea, au fost respinse, ca principiu, argumentele USR pentru o desfiinţare reală a SIIJ şi pentru refacerea competenţei DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe mai nimic. În acest context caragialesc se desfăşoară dezbaterile pe proiectul actualului Guvern de desfiinţare a SIIJ. În practică, pe formula dorită de PSD-PNL-UDMR, desfiinţarea SIIJ va fi urmată de apariţia unor SIIJ-uri mai mici, structuri atomizate la nivel naţional. Deci, înlocuim o problemă cu altă problemă. Nu se va schimba nimic în mod substanţial, domnul ministru Predoiu şi-a asumat bifarea desfiinţării SIIJ, în timp ce noi, în perioada în care USR a fost la guvernare, ne-am asumat desfiinţarea reală a SIIJ şi refacerea competenţei DNA, cum era scris şi în recomandările MCV şi ale Comisiei de la Veneţia. Recomandări care sunt acum ignorate cu bună ştiinţă, în mod regretabil. Să vorbim deschis: ceea ce se face acum este un vot de blam dat DNA. Pentru că unii din sistem nu vor ca dosarele de corupţie ale magistraţilor să se întoarcă la DNA, ne vom întoarce la lucruri din perioada Adrian Năstase-Rodica Stănoiu. Aceasta este soluţia «ingenioasă», «salvatoare» pe care o vede majoritatea”, declară Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

„Ministrul Predoiu ne-a spus că va veni cu un proiect de desfiinţare a SIIJ în concordanţă cu toate cerinţele europene formulate, în ultimii ani, de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO. Domnul ministru a ignorat proiectul coordonat de predecesorul său, Stelian Ion, proiect care se afla deja în Parlament, fusese adoptat de Camera Deputaţilor şi putea fi aprobat rapid. Când a fost depus proiectul domnului ministru Predoiu a devenit evident motivul pe care a procedat aşa: nu este vorba de o desfiinţare a SIIJ, decât poate în cel mai juridic sens al cuvântului. În fapt, ce se va întâmpla este o reorganizare într-o formă consolidată a SIIJ, cu mai mulţi procurori, mai mult control la numirea şi revocarea lor, mai mare acoperire teritorială şi mai mulţi bani. Membrii CSM vor deveni singurii cetăţeni români care au privilegiul bizar de a-şi alege procurorii care să-i poată cerceta penal. Această aşa-zisă desfiinţare a SIIJ nu va păcăli pe nimeni din comunitatea internaţională. Câtă vreme actuala putere va continua să mimeze reforma justiţiei, România va rămâne sub MCV şi în afara Spaţiului Schengen”, a declarat deputatul USR Mihai Badea, conform sursei citate.

În şedinţa de joi a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, majoritatea PSD-PNL-UDMR a respins, de principiu, argumentele USR potrivit cărora este nevoie de o desfiinţare reală a SIIJ şi de o refacere a competenţei DNA în ceea ce priveşte dosarele magistraţilor, pentru a nu fi încălcat flagrant principiul egalităţii în faţa legii.

Aceeaşi majoritate a respins propunerea USR de amânare a dezbaterilor şi a votului pe proiectul Guvernului până când se pronunţă Comisia de la Veneţia. Comisia de la Veneţia a fost sesizată, la solicitarea USR, pentru a emite un punct de vedere cu privire la independenţa magistraţilor din România, ca urmare a excluderii din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ şi a publicării noului proiect de desfiinţare a SIIJ, iar o opinie a Comisiei de la Veneţia este aşteptată în cursul lunii martie, mai indică sursa menţionată

Ca urmare a respingerii propunerii USR de amânare a dezbaterilor, şedinţa Comisiei juridice va continua vineri dimineaţa cu discutarea amendamentelor depuse, iar apoi va fi dat şi votul în comisie, pentru ca săptămâna viitoare proiectul să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit sursei amintite, USR va continua să susţină – în comisii şi în plen – amendamentele prin care DNA şi parchetele specializate să-şi recapete competenţa de a ancheta eventuale cazuri de corupţie în rândul magistraţilor.

De asemenea, USR va utiliza toate căile de dialog – intern şi cu partenerii europeni – pentru a ne asigura că avem o legislaţie în România corectă pentru cetăţeni şi pentru a nu creea percepţia că magistraţii sunt mai presus de lege.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.