USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgenţă, iar vicepreşedintele formaţiunii, Stelian Ion, se declară dezamăgit de primele decizii anunţate de ministrul Cătălin Predoiu în domeniul Justiţiei. ”Guvernul PNL nu foloseşte toate instrumentele le are la dispoziţie pentru a rezolva problemele create de PSD în domeniul Justiţie”, susţine Stelian Ion.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Uniunea Salvaţi România critică primele decizii ale ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu care amână abrogarea legii recursului compensatoriu şi desfiinţarea Secţiei Speciale şi în schimb declanşează concursurile de numire a noilor procurori şefi, fără să modifice legea în acord cu recomandările europene.

”USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgenţă, peste 20.000 de deţinuţi au fost deja eliberaţi din închisori înainte de ispăşirea pedepsei şi în timp ce PNL tergiversează o decizie, alţi şi alţi criminali şi violatori ies de după gratii în baza acestei legi. Atunci când CEDO a condamnat România din cauza condiţiilor precare de viaţă din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea şi extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deţinuţilor pentru remedierea problemei spaţiului insuficient”, a transmis, joi, formaţiunea, printr-un comunicat de presă.

Primul punct din Acordul pe care USR l-a semnat cu PNL pentru susţinerea guverului Orban a angajat acest guvern să implementeze recomandările din cadrul MCV şi să pună în acord legile justiţiei cu avizele Comisiei de la Veneţia şi recomadările GRECO.

”Suntem dezmăgiţi de primele decizii anunţate de ministrul Cătălin Predoiu, Guvernul PNL nu foloseşte toate instrumentele le are la dispoziţie pentru a rezolva problemele create de PSD în domeniul Justiţiei. Ministrul a pasat Parlamentului responsabilitatea de a abroga legea recursului compensatoriu sau de a desfiinţa Secţia Specială, dar ştim bine că majoritatea actuală nu este stabilă şi nu îţi permite să faci reforme reale”, a declarat vicepreşedintele USR Stelian Ion.

În acest context, Uniunea Salvaţi România îi cere ministrului Justiţiei să ia în considerare apelul magistraţilor din urmă cu două săptămâni şi nu organizeze concursurile pentru noii procurori şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT fără modificarea legii.

”Problema principală în ultimii ani, care a condus la situaţii de criză inacceptabile în sistemul judiciar, a fost aceea că am avut un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang înalt să se facă de către politicieni. Această problemă nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel încât factorul politic să fie cât mai puţin implicat în această procedură. Miza este colosală pentru justiţia şi pentru democraţia noastră. Trebuie să ieşim din paradigma «cei numiţi de noi sunt ex officio mai buni decât cei numiţi de ei», câtă vreme factorul politic atârnă încă cel mai greu la aceste numiri”, a explicat vicepreşedintele USR Stelian Ion.

Uniunea Salvaţi România a redactat propuneri de punere în acord a legilor justiţiei cu aceste recomandări şi îşi oferă sprijinul pentru elaborarea unui proiect cât mai complet şi coerent care să repună justiţia pe făgaşul ei normal.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunţă că sprijină propunerile legislative care să ducă la abrogarea legii privind recursul compensatoriu, dar susţine că o abrogare ”abruptă” a legii ar putea duce la un val de condamnări la CEDO, în condiţiile în care nu s-ar lua alte măsuri precum extinderea capacităţii sistemului de detenţie sau creşterea numărului consilierilor de probaţiune.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.